Bonus : een Nederlandse bankier vertelt

Kilian Wawoe

overzicht

Tien jaar lang was Kilian Wawoe als senior personeelsmanager werkzaam voor abn-amro. Hij maakte de vette jaren in de bankwereld mee en daarmee de jaren van de almaar stijgende bonussen. Hij was zelf verantwoordelijk voor het uitdelen van bonussen, hij maakte deel uit van het systeem.
 9789023462682 /  Bezige Bij /  2010 /  1ste editie /  203p. /  pb / 

Bonus : een Nederlandse bankier vertelt

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Tien jaar lang was Kilian Wawoe als senior personeelsmanager werkzaam voor abn-amro. Hij maakte de vette jaren in de bankwereld mee en daarmee de jaren van de almaar stijgende bonussen. Hij was zelf verantwoordelijk voor het uitdelen van bonussen, hij maakte deel uit van het systeem. Onlangs verliet hij de bank uit onvrede met de bonuscultuur, waaraan ondanks de kredietcrisis geen einde is gekomen.

Wawoe begon een onderzoek naar de werking van bonussen en constateerde dat ze vaak onjuiste prikkels geven. Ze zetten medewerkers van een bedrijf niet aan tot betere prestaties. Integendeel, de kwantiteit van hun prestaties neemt toe, maar de kwaliteit neemt juist af.

Bonussen zouden afgeschaft moeten worden, is zijn conclusie. In 'Bonus' doet Wawoe verslag van binnenuit, min of meer als kroongetuige, waarbij hij zichzelf niet spaart.

Een spectaculaire en onthullende kijk in de keuken die de lezer aanzet tot nadenken over hoe het verder moet met de bankensector.

Inhoudsopgave

Woord vooraf

Het begin van de crisis Interview in de Volkskrant

1. Targets: het begint met ambitie Mijn target

2. Bonus Het casino Hadda Bonustijd Herziene herinneringen

3. Bewustwording De G8-top in Genua

4. De donkere kant van ondernemerschap

5. De gevangenis

6. Pro-actieve persoonlijkheid Toeval Tulpenmanie

7. Reizen langs de grenzen van het rijk India Dubai en Pakistan Brazilië Florida

8. De ondergang van ABN-AMRO Opsplitsing

9. Chennai Fitna Samuel

10. De ondergang van Fortis

11. De Apocalyps De krant Carmen Vertrek Waar ging het mis?

12. Het tweede interview Reacties

13. Waar is de woede? De media: wie is schuldig? Spelregels winstdeling voor banken Werknemers en werkgevers Wat is ‘totale inkomen’? Wat is ‘vergelijkbaar’? Wat is ‘redelijk’? Werknemers Toezichthouders Politiek De belastingbetaler De vergissing van Troelstra

14. Vrouwe Justitia De verdachten De tenlastelegging Het slachtoffer De schade Het requisitoir Het pleidooi Kroongetuigenverslag van de bankencrisis

15. Promotie Verdediging

16. Hoe verder? Het speelveld van de bankier De diensten van de bankier De bankier

Dankwoord

Noten