De bestuurlijke kaart van de Europese Unie

Anna van der Vleuten (Red)

overzicht

Tot voor kort was Europese politiek voor velen een ver-van-mijn-bedshow en bleef het debat beperkt tot de berichtgeving in de economiebijlage. Sinds de crisis in Griekenland losbarstte, is het niet vreemd meer dat het achtuurjournaal opent met Europees monetair beleid en dat de correspondent in Brussel vrijwel dagelijks in beeld komt.
 9789046900420 /  Coutinho /  2007 /  2de editie /  296p. /  pb / 

De bestuurlijke kaart van de Europese Unie

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Tot voor kort was Europese politiek voor velen een ver-van-mijn-bedshow en bleef het debat beperkt tot de berichtgeving in de economiebijlage. Sinds de crisis in Griekenland losbarstte, is het niet vreemd meer dat het achtuurjournaal opent met Europees monetair beleid en dat de correspondent in Brussel vrijwel dagelijks in beeld komt. De Europese Unie staat in het middelpunt van de belangstelling.

Des te belangrijker is het om te begrijpen hoe de EU werkt. De bestuurlijke kaart van de Europese Unie beschrijft en analyseert de Europese samenwerking zodat niet alleen duidelijk wordt hoe de ‘bestuurlijke kaart’ eruitziet, maar ook waarom deze er zo uitziet.

Het boek start met een beknopte geschiedenis van de Europese samenwerking. Vervolgens komen in deel I de verschillende Europese instellingen aan bod. In deel II staat het Europees beleid centraal en in deel III worden andere dimensies van de EU belicht, zoals de rol van Nederland in de EU en de kloof tussen de burger en Brussel.