Asociale jeugd : Resultaat van een cultuur

J F W Kok

overzicht

Meer en meer worden klachten geuit over het antisociale gedrag van de jeugd. Misdragingen, die variƫren van vernieling tot doodslag, zijn aan de orde van de dag en worden door de maatschappij gesanctioneerd.
 9789044114478 /  Garant /  1ste editie /  87p. /  pb / 

Asociale jeugd : Resultaat van een cultuur

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Meer en meer worden klachten geuit over het antisociale gedrag van de jeugd. Misdragingen, die variëren van vernieling tot doodslag, zijn aan de orde van de dag en worden door de maatschappij gesanctioneerd.

De auteur wijst erop dat er zich naast dit antisociale gedrag op grotere schaal asociaal gedrag ontwikkelt. Hij uit zijn vrees dat toekomstige generaties almaar minder in staat zullen zijn sociaal in te voelen.

Reden daarvan is dat diezelfde maatschappij vele ouders een zodanig dagritme oplegt dat zij hun kinderen nauwelijks nog een sociaal bewustzijn kunnen meegeven. Het boek moedigt een breed publiek van in sociologie en opvoeding geïnteresseerde mensen aan om zich een eigen visie te vormen of aan te scherpen.

Uit de inhoud:

Veranderde samenleving – Sociale eigen waarden – Normen en waarden – Sociale honger – Aanvoelen versus invoelen – Opvattingen over sociale ontwikkeling (Gezeggen - Scholing - Proces - Kans op sociaal gedrag? (Opvattingen en stijlen - Van onbegrensd naar wangedrag) – Kinderen: een immaterieel geschenk? – Sociale waarden: een doodgeboren kind? – Normen: een gerede kans.

Over de auteur:

Ko Kok werkte meer dan een halve eeuw in de opvoedpraktijk, doceerde Orthopedagogiek aan de Universiteit Utrecht en schreef verscheidene studie- en handboeken over specifiek opvoeden.