Boos als een draak. Kinderen en partnergeweld

Hilde Genetello

overzicht

Kinderen zijn vaak stille getuigen van partnergeweld: ze spelen voort, zetten de televisie aan, blijven stil in hun kamer. Sommige kinderen komen actief tussenbeide: ze proberen af te leiden, af te schermen, te kalmeren, te bemiddelen…
 9789044119268 /  Garant /  2006 /  1ste editie /  48p. /  pb / 

Boos als een draak. Kinderen en partnergeweld

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Kinderen zijn vaak stille getuigen van partnergeweld: ze spelen voort, zetten de televisie aan, blijven stil in hun kamer. Sommige kinderen komen actief tussenbeide: ze proberen af te leiden, af te schermen, te kalmeren, te bemiddelen… Welke strategie kinderen ook gebruiken om met het geweld in hun gezin om te gaan, ze lijden onder angst, verdriet, verwarring, schuldgevoelens en machteloosheid.

Dit boek is een praktische handleiding voor hulpverleners en andere betrokkenen om kinderen van 5 à 10 jaar die getuigen zijn van geweld tussen hun ouders te helpen. De eerste vraag is hoe deze kinderen te bereiken zijn. Vanuit verschillende aanmeldingsscenario's moeten ouders en kinderen anders gemotiveerd worden om op een hulpverleningsaanbod in te gaan. Dan rijst de vraag hoe concreet met deze kinderen moet worden gewerkt.

Het sprookje 'Boos als een draak' is een hulpmiddel. Vanuit het verhaal en oefeningen komen de verschillende aspecten van geweld en de beleving van kinderen aan bod: fenomenologie van het geweld, geheimhouding, ambivalente houding tegenover de pleger, verwarring oorzaak en gevolg, angst, zorg, schuldgevoel…

Uit de inhoud:

Aanmeldingsscenario’s

– Aanpak van de hulpvraag

– Praktisch handelen met kinderen rond partnergeweld

– Sprookje

– Oefeningen.

Over de auteur :

Hilde Genetello is klinisch en ontwikkelingspsycholoog. Zij is verbonden aan het CAW — Centrum voor Algemeen Welzijnswerk Zuid-Oost-Vlaanderen binnen een project partnergeweld. Daarnaast heeft zij een eigen praktijk voor individuele begeleiding, relatie- en gezinsbegeleiding in Zwevegem.