Alleen tijdens kantooruren : kleine geschiedenis van het kantoorleven

Remco Ensel

overzicht

Remco Ansel is docent cultuurgeschiedenis (Nijmegen) . "Alleen tijdens kantooruren" is een verhandeling over schijn en wezen van het kantoorleven en beschrijft de geschiedenis en de evolutie van het kantoorleven van de afgelopen 150 jaar, met vele anecdoten en voorbeelden uit de film- en literatuurgeschiedenis.
 9789077503898 /  Vantilt /  2008 /  176p. /  pb / 

Alleen tijdens kantooruren : kleine geschiedenis van het kantoorleven

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Details

Remco Ensel werkt als docent cultuurgeschiedenis op het kantoor van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij beschikt daar over een eigen kamer op de tiende verdieping waar het licht automatisch dooft als hij te lang stil zit. 'De loonslaaf gaat weer naar zijn werk.' Niet alleen J.J. Voskuil, maar ook Franz kafka, Nescio en vele andere kantoorwerkers schreven hun frustraties van zich af.

Een feest van herkenning voor iedereen die zelf de dagelijkse gang naar kantoor maakt. Ook films als 'Fight Club', 'Secretary' en 'The Office' geven secretaresses en typistes, kopiisten en klerken de dubbelzinnige zegen van kantoorwerk in overweging. 'Alleen tijdens kantooruren' is een verhandeling over schijn en wezen van het kantoorleven.

Remco Ensel laat zien hoe een arbeidzaam bestaan op kantoor de afgelopen 150 jaar altijd werd vergezeld door fantasieën over uitvluchten en ontsnappingen. Deze kleine cultuurgeschiedenis is speels en toegankelijk, vooral ook door de vele voorbeelden uit de film- en literatuurgeschiedenis. Het resultaat is een staalkaart van humoristische en tragische bespiegelingen op het moderne kantoorbestaan.

Inhoudsopgave

Voorwoord

Kantoorleven

Perspectieven

Wensdenken en doemdenken

Geheimschrijvers

Magisch realisme

Kantoorwerk

Het kantoor als cocon

Kantoortijd

Omgangsvormen

Mensenwerk

Ambities

Mannelijkheid

Het glazen plafond Voice or exit?

Tussentijds

Vrije tijd

Verzet

Noten

Register