Alternatieve Verloning : Hoe het loon van uw werknemers optimaliseren?

Nathalie Wellemans

overzicht

Het basisloon van werknemers wordt steeds vaker aangevuld met allerhande extralegale voordelen. Deze vormen van alternatieve verloning zijn bijzonder aantrekkelijk voor de werkgever.
 9782874553349 /  Intersentia /  2010 /  568p. /  pb / 

Alternatieve Verloning : Hoe het loon van uw werknemers optimaliseren?

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Details

Het basisloon van werknemers wordt steeds vaker aangevuld met allerhande extralegale voordelen. Deze vormen van alternatieve verloning zijn bijzonder aantrekkelijk voor de werkgever. Ze bieden hem de mogelijkheid om te ontsnappen aan de hoge fiscale en parafiscale druk.

Werkgevers zijn dan ook enorm bedreven in het gebruiken en verzinnen van alternatieve loonvormen: bedrijfswagens, bonussen, ... Deze wijze van verloning is bovendien een handige manier om de werknemer aan het bedrijf te binden en speelt bijgevolg een cruciale rol in de verhouding werkgever-werknemer.

De vraag rijst wat alternatieve verloning precies inhoudt. De afbakening van het begrip heeft immers verregaande implicaties op het vlak van de belastingen en de sociale bijdragen.

Dit boek geeft een duidelijk overzicht van de meest voorkomende alternatieve loonvormen. Elke alternatieve loonvorm wordt apart onder de loep genomen:

Wat zijn de consequenties op het vlak van de sociale bijdragen? Wat zijn de fiscale gevolgen voor de werkgever en de werknemer? Indien nodig, worden ook juridische aspecten toegelicht.

Nieuw in deze editie 2010: • de nieuwe fiscale wetgeving betreffende de bedrijfswagens;