Het waarderend werkboek : Appreciative Inquiry in de praktijk

Robert Masselink - Jelber IJbema

overzicht

Dit praktische werkboek hoort bij het leerboek 'Waarderend Organiseren'. Het staat vol met praktische schema's, oefeningen en tips voor het toepassen van Appreciative Inquiry (waarderend organiseren).

 9789078440505 /  Gelling /  2011 /  1ste editie /  172p. /  pb / 

Het waarderend werkboek : Appreciative Inquiry in de praktijk

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Dit praktische werkboek hoort bij het leerboek 'Waarderend Organiseren'. Het staat vol met praktische schema's, oefeningen en tips voor het toepassen van Appreciative Inquiry (waarderend organiseren).

Na de verschijning van het leerboek Waarderend Organiseren: co-creatie van duurzame verandering, over Appreciative Inquiry, ontstond al snel de behoefte aan een meer praktische uitleg van de ze relatief jonge veranderkundige methode. Dit werkboek is een receptenboek met daarin principes en de praktische toepassing van de methode, en dus een logisch vervolg op het eerste boek.

De auteurs willen met dit boek de methode toegankelijk maken voor organisaties die te maken hebben met veranderingsprocessen. Verschillende practitioners van Appreciative Inquiry hebben een bijdrage geleverd in de vorm van hun favoriete AI-techniek. Hiermee krijgen de inhoudelijke hoofdstukken over de procesfasen van Appreciative Inquiry een extra dimensie en wint het boek aan variëteit.

Het voorwoord is geschreven door dr. Ben Tiggelaar; zijn credo "dromen, durven en doen" sluit zeer goed aan op het waarderend gedachtegoed van Appreciative Inquiry.

In het boek vindt u onder meer:

·een uitleg over de vijf stappen van het proces rond Appreciative Inquiry

·het toepassen van Appreciative Inquiry bij (waarderende) intervisie

·werken met beelddenken

·het vertellen van verhalen

·het inzetten van waarderend organiseren bij verschillende bedrijven en instanties (bijvoorbeeld ROC's of multinationals)

Het boek is fraai uitgevoerd, full color met heel veel schema's en praktijkvoorbeelden. De illustraties zijn van Luuk Poorthuis, die ook de bijzondere voorkant ontwierp. Een must-have voor de veranderkundige en al diegenen die zich bezighouden met de methode Appreciative Inquiry! 

 Inhoudsopgave

Waarom waarderen…?

1. Appreciative Inquiry in kort bestek

2. Definefase: een goed begin is het halve werk

3. Discoveryfase: waarderende verhalen vertellen

4. Droomfase: de toekomst verbeelden

5. Designfase: de veranderingen dichterbij halen

6. Destinyfase: gecommitteerde actie

7. De cirkel is bijna rond De waarderende benadering blijven vernieuwen

Keynote

Consultancy

Literatuur