Cognitieve neuropsychiatrie

Paul Eling - Edward de Haan - Ron Hijman - Ben Schmand

overzicht

Cognitieve neuropsychiatrie is de verbintenis van cognitieve psychologie, neuropsychologie en psychiatrie. De cognitieve psychologie en de neuropsychologie groeiden de laatste jaren steeds verder naar elkaar toe.
 9789053526859 /  Boom /  2008 /  2de editie /  374p. /  pb / 

Cognitieve neuropsychiatrie

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Cognitieve neuropsychiatrie is de verbintenis van cognitieve psychologie, neuropsychologie en psychiatrie. De cognitieve psychologie en de neuropsychologie groeiden de laatste jaren steeds verder naar elkaar toe.

De komst van beeldvormende technieken, waarmee het functioneren van de hersenen in vivo kan worden onderzocht, leverde mooie kansen voor de cognitieve neuropsychologie om de validiteit van theorieën over cognitieve functies te toetsen. Bovendien verbreedden de cognitieve psychologie en de (klinische) neuropsychologie in de laatste decennia hun terrein naar psychiatrische symptomen en ziekten. Ze vonden daarmee aansluiting bij de biologische psychiatrie.

Dit leidde tot een nieuw wetenschapsgebied: de cognitieve neuropsychiatrie. Het doet van dit boek is om de ideeën en bevindingen uit de snel groeiende cognitief-neuropsychiatrische literatuur op een heldere wijze toegankelijk te maken. De redactie heeft een selectie gemaakt van onderwerpen waarvan zij meent dat die voldoende materiaal bieden voor een zinvolle bijdrage aan het geheel en waarvan expertise in Nederland aanwezig is.

Dit boek biedt een op de internationale literatuur gebaseerd overzicht van de interpretatie van psychiatrische symptomen en beelden in termen van stoornissen in cognitieve functies en onderliggende biologische mechanismen. Het is geschreven door specialisten op deze gebieden.

Na een historisch overzicht van de 'denkkaders' in de psychiatrie en een bespreking van het grote scala aan instrumenten waarmee gedrag vastgelegd en gemeten wordt, volgen diverse psychiatrische beelden. Allereerst komen de emotionele stoornissen aan bod: depressie, bipolaire stoornissen, paniekstoornis, obsessief-compulsieve stoornis. Vervolgens wordt de schizofrenie uitgebreid behandeld. ADHD bij volwassenen vormt het daarop volgende onderwerp.

De bijdrage van de cognitieve neuropsychiatrie komt tot slot ook tot uiting in de veranderende opvattingen over dementie. Cognitieve neuropsychiatrie is geschikt voor studenten geneeskunde en ...