Collegiale consultatie en coaching : een model voor het coachingsgesprek

Jeroen Hendriksen

overzicht

Bij collegiale consultatie roept de consultvrager hulp en advies in van een deskundige collega. De consultvrager kan een volgende keer zelf de consultgever zijn. Collegiale consultatie is een relatief eenvoudige methode die kan gebruikt worden naast andere begeleidingsvormen als coaching, mentoring en intervisie.
 9789024416783 /  2006 /  4de editie /  112p. /  pb / 

Collegiale consultatie en coaching : een model voor het coachingsgesprek

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

'Waar twee wandelen, is er een de leraar', is een oud gezegde. Bij collegiale consultatie roept de consultvrager hulp en advies in van een deskundige collega. De consultvrager kan een volgende keer zelf de consultgever zijn.

Deze werkwijze vraagt om een stevig netwerk in en buiten de organisatie. Daarnaast moeten consultvrager en consultgever zich een aantal gespreksvaardigheden eigen maken die helpen om een goed gestructureerd gesprek te voeren.

Op deze wijze kan collegiale consultatie een niet meer weg te denken, relatief eenvoudige en goedkope methodiek worden die gehanteerd wordt naast andere begeleidingsvormen zoals coaching, mentoring en intervisie.

Hendriksen beschrijft in dit praktijkboek mogelijkheden om collegiale consultatie tot systematisch geheel te ontwikkelen. Het boek bevat een groot aantal oefeningen die als een complete training worden aangeboden.

Tevens wordt ieder hoofdstuk besloten met een checklist en een aantal voorbeelden. 'Collegiale consultatie' is geschreven voor een breed publiek, profit zowel als non-profit.

Trainers en opleiders, managers en staffunctionarissen (bijvoorbeeld in het personeelswerk), coaches, docenten en studenten kunnen hun voordeel doen met deze inzichtelijk en praktisch uitgewerkte methode.

Inhoudsopgave

1. Collegiale consultatie: achtergronden en mogelijkheden

2. Netwerken, de toegevoegde waarde bij consultatie

3. Die verschrikkelijk eenvoudige communicatie

4. De dialoog in balans

5. Collegia consultatie oefenen en trainen