De aard van het beestje : een andere visie op organisatiecultuur

Daan Muntjewerf

overzicht

Organisatiecultuur beschrijven is een lastige opdracht. De auteur bezorgt een model uit de dynamische werkelijkheid en komt tot acht verschillende organisatieculturen die hij vervolgens koppelt aan het sociale gedrag van dieren. Zo ontstaat het dierenmodel: olifant, leeuw, gier, buffel, luipaard, wilde hond, oerang-oetang en … de naakte molrat.
 9789047003816 /  Business Contact /  2007 /  2de editie /  112p. /  pb / 

De aard van het beestje : een andere visie op organisatiecultuur

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

De organisatiecultuur beschrijven is lastig; het is een moeilijk concreet te maken begrip. Een erg brede definitie is: 'hoe mensen met elkaar omgaan, met elkaar werken, met klanten en leveranciers omgaan'.

Er zijn ook verschillen tussen organisatieculturen; iedereen voelt dat aan. Zo heeft een kernenergiecentrale een totaal andere werkcultuur dan een jong internetbedrijf. Daan Muntjewerf zocht naar een model dat op een concrete, herkenbare manier beschrijft hoe u verschillende organisatieculturen kan onderscheiden; een model dat uit de dynamische werkelijkheid komt en niet in theorie blijft steken.

Hij kwam op acht verschillende typen organisatieculturen, die hij vervolgens koppelde aan het sociale gedrag van dieren. In gesprek met oud Artis directeur Maarten Frankenhuis selecteerde Muntjewerf acht dieren die de verschillende organisatieculturen goed weerspiegelen en vertegenwoordigen. En zo ontstond het dierenriemmodel: olifant, leeuw, gier, buffel, luipaard, wilde hond, orang-oetang en... de naakte molrat.

De dieren maken het mogelijk om heel concreet met elkaar te praten over de eigen organisatiecultuur en ook over verschillen tussen afdelingen.

Het is ook een instrument voor managers en adviseurs om de organisatiecultuur te analyseren en veranderingsdoelen te benoemen.

Inhoudsopgave

Inleiding

1. Organisatiecultuur

2. Een nieuw organisatiecultuurmodel

3. Voorbeelden van de verschillende organisatieculturen

4. Het dierenriemmodel binnen de organisatie

5. De cases

Dankwoord