De Brein Machine : de biologische wortels van emoties en gevoelens, een darwinistische kijk

Mark Nelissen

overzicht

In "De Brein Machine" beschrijft gedragsbioloog Mark Nelissen hoe emoties en gevoelens - wanneer het er echt op aankomt - de overhand nemen bij het sturen van ons gedrag.
 9789020976229 /  Lannoo /  2008 /  296p. /  pb / 

De Brein Machine : de biologische wortels van emoties en gevoelens, een darwinistische kijk

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Zijn mensen echt zo rationeel als ze zelf denken? Wordt ons doen en laten gestuurd door ons verstand? Of werken er andere drijvende krachten in ons brein?

In "De Brein Machine" beschrijft gedragsbioloog Mark Nelissen hoe emoties en gevoelens - wanneer het er echt op aankomt - de overhand nemen bij het sturen van ons gedrag. Hij geeft aan hoe de evolutie deze machine in ons voordeel heeft ontworpen, en maakt een haarscherpe analyse van onze emoties.

Hoe heeft de evolutie onze gevoelens voortgebracht? En wat is hun biologische basis? Welke moleculen en hersenstructuren zorgen bijvoorbeeld voor emoties als geluk, trots, angst en verdriet? En wat is de sociale waarde ervan? Heeft empathie bijvoorbeeld enig nut, ook biologisch gezien?

Nooit eerder werden onze emoties en gevoelens in een boek zo verrassend, zo toegankelijk en zo gedetailleerd ontrafeld als in De Brein Machine. Aan de hand van voorbeelden uit het leven van elke dag, en met veel gevoel voor humor.

Over de auteur :

Mark Nelissen is gedragsbioloog aan de Universiteit Antwerpen