De brexit-saga. Het einde van de EU

Hylke Vandenbussche

overzicht

Wat ná de brexit? Het is een vraag die vele mensen zich stellen. Hylke Vandenbussche tracht in De brexit-saga om hier een antwoord op te geven. Als technocraat van de EU-commissie was ze in 2016 een bevoorrecht toeschouwer van de brexit-ontwikkelingen. Terug aan de Universiteit van Leuven stelde ze een dreamteam samen en berekende op eigen wijze de economische impact van de brexit.
 9789463371988 /  PelckmansPro /  2019 /  1ste editie /  108p. /  pb / 

De brexit-saga. Het einde van de EU

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Wat ná de brexit? Het is een vraag die vele mensen zich stellen. Hylke Vandenbussche tracht in De brexit-saga om hier een antwoord op te geven. Als technocraat van de EU-commissie was ze in 2016 een bevoorrecht toeschouwer van de brexit-ontwikkelingen.

Terug aan de Universiteit van Leuven stelde ze een dreamteam samen en berekende op eigen wijze de economische impact van de brexit. Dit leidde tot nieuwe en schokkende cijfers. Vandenbussche en haar team hanteerden een nieuw model dat de Europese Commissie voor het eerst als netwerkeconomie in kaart brengt.

Dat model is vandaag de nieuwe aanvaarde realiteit. De brexit-saga is geen technisch boek maar een persoonlijk relaas van een wetenschappelijke ontdekkingsreis, vol grappige anekdotes en persoonlijke herinneringen.

Vandenbussche neemt de geïnteresseerde lezer mee achter de schermen van de universitaire wereld én de EU-commissie. Waarom kozen de Britten dit pad? Is het politiek getouwtrek of een minutieus gepland manoeuvre? Wat betekent de brexit voor Europa? Is het slechts een rimpel in onze economische zee of een ware tsunami? Europa: quo vadis?

Inhoudsopgave

Inleiding

1. Scheiden doet lijden

2. De scheidingsakte

3. Noors, Turks, Zwitsers model of iets nieuws?

4. Europa is top

5. Jobs, jobs, jobs...

6. Tijd voor verandering

7. Globaal-netwerk-model en brexit

Conclusie:

Brexit, einde van het EU-verhaal?

Bibliografie