De communicatieoorlog : Hoe de politiek de pers in haar greep probeert te krijgen

Frits Bloemendaal

overzicht

Nieuws komt vaak tot stand na een harde maar onzichtbare strijd tussen overheid en pers. In "De Communicatieoorlog" laat de auteur de minder fraaie achterkant van het nieuws zien en beschrijft hij het felle gevecht tussen overheidsinstanties en nieuwsredacties
 9789026321818 /  2008 /  1ste editie /  221p. /  pb / 

De communicatieoorlog : Hoe de politiek de pers in haar greep probeert te krijgen

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Details

Nieuws komt vaak tot stand na een harde maar onzichtbare strijd tussen overheid en pers.

In 'De communicatieoorlog' laat Frits Bloemendaal de minder fraaie achterkant van het nieuws zien en beschrijft hij het felle gevecht tussen overheidsinstanties en nieuwsredacties.

De heersende bestuurscultuur en de daaruit voortvloeiende overheidscommunicatie zijn de afgelopen decennia sterk veranderd. Geïnspireerd door politieke campagnes in de VS en Engeland heeft het imagomanagement in de politiek aan belang gewonnen.

De overheid houdt informatie achter en probeert de media op allerlei manieren te controleren. De inbraak in november 2007 door medewerkers van het ministerie van Sociale Zaken in het computernetwerk van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) is tekenend voor de relatie tussen pers en overheid.

Bloemendaal sprak met journalisten, voorlichters van diverse ministeries en (oud-) bestuurders over de verhouding tussen pers en politiek.

 'De communicatieoorlog' is een analyse van de manier waarop overheidsinformatie wordt gemanipuleerd en biedt een unieke kijk achter het nieuws.

Inhoudsopgave Voorwoord

1 GPD-Gate

2 Gewapende vrede

3 De bange staat

4 Een fatale wisselwerking

5 De media heeft het gedaan

6 Het pr-kabinet

7 Communicatie is oorlog

Nawoord – Hoed u voor de missie

Gebruikte literatuur