De docent competent : Vijf basiscompetenties van docenten

Marijke Lingsma - Alexandra Mackay - Gerard Schelvis

overzicht

Hoe kun je in het onderwijs, met alle aanhoudende veranderingen, succesvol functioneren? In dit boek ontdek je met welke basiscompetenties je een succesvolle docent kunt worden en blijven.
 9789024416394 /  Nelissen /  2006 /  3de editie /  160p. /  pb / 

De docent competent : Vijf basiscompetenties van docenten

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Hoe kun je in het onderwijs, met alle aanhoudende veranderingen, succesvol functioneren? Marijke Lingsma, Gerard Schelvis en Alexandra Mackay laten zien met welke basiscompetenties je een succesvolle docent kunt worden en blijven.

Aan de hand van gesprekken met docenten krijgen lezers een beeld van de huidige onderwijspraktijk in het voortgezet onderwijs en het hoger beroepsonderwijs. Daarna beschrijven de auteurs vijf basiscompetenties die staan voor vormen van succesvol gedrag.

De competenties zijn: onderwijskundige wendbaarheid, innoverend vermogen, zelfmanagement, relationele sensitiviteit en samenwerken. Aan iedere competentie is een hoofdstuk gewijd. De hoofdstukken bevatten instrumenten om de eigen ontwikkeling te bepalen en instrumenten om zich verder te kunnen ontwikkelen.

In dit praktijkboek is de theorie afgewisseld met coachingsgesprekken, cases en tips. Het boek is geschreven voor docenten uit het voortgezet onderwijs, docenten uit het hoger beroepsonderwijs, studenten 1e en 2e graads lerarenopleiding en beleidsmakers.

Inhoud

1. De praktijk in beeld

2. Competenties als basisgereedschap in het onderwijs

3. Katalysators om competentieontwikkeling te versnellen

4. Onderwijskundige wendbaarheid

5. Innoverend vermogen

6. Zelfmanagement

7. Relationele sensitiviteit

8. Samenwerken

9. Aan de slag met competenties in het onderwijs