De gekookte kikker : 400 dierenmetaforen voor organisatieverandering

Peter Camp - Funs Erens

overzicht

“De gekookte kikker” is al meer dan tien jaar een bron van inspiratie. Deze verzameling dierenmetaforen is een ideaal startpunt voor (her)overwegingen over bedrijfscultuur, menselijke verhoudingen en organisatieveranderingen. Geordend volgens de door Peter Camp ontwikkelde matrixmethode, zijn deze metaforen zo gepresenteerd dat alle aspecten van het leven en werken in een organisatie aan bod komen.
 9789025418892 /  Business Contact /  2003 /  11de editie /  341p. /  pb / 

De gekookte kikker : 400 dierenmetaforen voor organisatieverandering

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Details

De gekookte kikker is al meer dan tien jaar een bron van inspiratie voor managers op alle niveaus. Deze verzameling dierenmetaforen, afkomstig uit een grote verscheidenheid van bronnen, is een ideaal startpunt voor (her)overwegingen over bedrijfscultuur, menselijke verhoudingen en organisatieverandering.

Geordend volgens de door Peter Camp ontwikkelde matrixmethode, zijn deze metaforen ­- het zijn er inmiddels vierhonderd! ­- zo gepresenteerd dat alle aspecten van het leven en werken in een organisatie aan bod komen, van tastbare concepten als training en honorering, tot meer abstracte als vitaliteit en rebellie.

De gekookte kikker is voor mensen die verandering handen en voeten willen geven; die de organisatie een warm hart toedragen. De gekookte kikker laat zien hoe je metaforen kunt toepassen in de praktijk van en het denken over organisatieverandering. De gekookte kikker is een eindeloze bron van ideeën; een naslagwerk voor dagelijks gebruik; een prima relatiegeschenk van medewerkers aan hun managers, en vice versa.

Over de auteurs :

Peter Camp is organisatieadviseur en managementtrainer. Van hem verscheen ook Gebouwen met een ziel, waarin hij het bijzondere van moderne gebouwen onderzoekt.

Funs Erens is beeldend kunstenaar in Nijmegen. Recensie(s)

Dit is alweer de elfde druk van de organisatie-metaforenbundel van Camp. Een metafoor kan een krachtig hulpmiddel zijn bij organisatieverandering. Camp verzamelt al jaren metaforen en inmiddels kan hij er zo'n vierhonderd inpassen in de door hem ontwikkelde matrixmanagementmethode. Met deze methode houdt je overzicht op de belangrijkste aspecten van een veranderingsproces. De matrix domineert twee invalshoeken: beleid, organisatie en personeel worden telkens afgezet tegen cultuur, politiek en techniek. Dit levert al met al negen (3 x 3) gebieden op die van belang zijn bij organisatieverandering. Voor elk van die gebieden heeft Camps een rijke hoeveelheid metaforen uit het dierenrijk verzameld.

Redactie