De kracht van bezieling : Drijfveren van individuen en organisaties

Lenette Schuijt

overzicht

Bezielde organisaties worden geleid vanuit een visie, waarden, een gevoel van bestemming, en alle bedrijfsprocessen zijn doortrokken van die energie. Zulke organisaties kunnen het beste in mensen naar boven halen.
 9789056701789 /  Asoka /  2008 /  5de editie /  318p. /  hc / 

De kracht van bezieling : Drijfveren van individuen en organisaties

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Wij gebruiken de term ‘bezield’ meestal voor mensen die zich met hart en ziel wijden aan een passie en die vaak een aanstekelijk enthousiasme uitstralen. Die levenskwaliteit is iets waar veel mensen naar verlangen. Zij willen niet alleen succes hebben en zich ontwikkelen, zij willen ook ergens voor staan. Zij willen werk dat ergens over gaat en vriendschappen die iets betekenen.

Organisaties zoeken naar manieren om mensen werkelijk te motiveren en om zinvol werk te creëren. Gepassioneerde mensen geven hun behoefte aan controle en materiële zekerheid op en laten zich leiden door een diep verlangen, een ideaal of een talent. Ze hebben de moed om een bezield leven te leiden.

Voor mensen die ernaar verlangen om die levenskwaliteit te integreren in hun leven vormt dit boek een uitdaging en een bron van inspiratie. In deze uitgave staan de conclusies van de schrijfster over het wat en hoe van bezieling.

Het boek start met de filosofische vraag waarom bezieling kan ontaarden in het verlies van kritische vermogens en eindigt met het advies om regelmatig te bezinnen.

Haar conclusie is dat de basis van een bezield bestaan ligt in een ontwikkelde persoonlijkheid (gevormd door ervaringen van het verleden), wiens basale behoeften zijn bevredigd en die zicht heeft op (de werking van) zijn/haar onbewuste en bewuste drijfveren waarin een ziel zich kan uiten. En wanneer anderen zich kunnen herkennen in die keuze, is er sprake van een bezielde organisatie.

Kortom, een filosofisch/psychologische benadering van motivatie met het advies regelmatig te bezinnen. In deze verzorgde, herziene uitgave is de tekst geactualiseerd en zijn enkele voorbeelden vervangen door meer recente. Kleine druk.

Drs. Lenette Schuijt is organisatie-adviseur/coach en directeur van Crystal River te Amersfoort. Ze begeleidt maatprogramma’s rond zingeving en bezieling. Van haar hand verschenen o.a. ‘De Kracht van Bezieling’ (Scriptum, 1999) en ‘Met Ziel en Zakelijkheid’ (Scriptum, 2001).