De kracht van geld : een psychologische benadering

Claudia Hammond

overzicht

Psychologe Claudia Hammond duikt in de verrassende psychologie van geld en laat zien dat onze relatie ermee complexer is dan we denken. Elke dag hebben we te maken met geld: we geven, ontvangen, lenen, kopen, ruilen, sparen, verliezen, winnen. We weten dat we geld nodig hebben, en we willen er steeds meer van hebben. Wat doet geld met ons? Hoe gedragen we ons met minder of meer geld? En in hoeverre heeft geld ons in zijn greep? Ook geeft ze eenvoudige en effectieve tips die zullen helpen kritisch na te denken over de invloed van geld, beter gebruik te maken van geld en geld beter te beheren.e maken, waarom het alleen de moeite waard is met financiƫle prikkels te werken als je die op de lange termijn kunt betalen en waarom kleine bedragen mensen kunnen helpen te stoppen met drugs en sigaretten.
 9789045025872 /  Atlas Contact /  2017 /  1ste editie /  382p. /  pb / 

De kracht van geld : een psychologische benadering

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Geld In de zomer van 1994 verbrandden bandleden van The klf echte bankbiljetten ter waarde van 1 miljoen pond. Het publiek was hevig verontwaardigd en boos. Hadden de artiesten hun geld verspild aan nieuwe designersneakers of sportauto’s, dan had je niemand erover gehoord. Maar geld vernietigen, dat kon écht niet. ‘Geef het dan weg!’

Psychologe Claudia Hammond duikt in de verrassende psychologie van geld en laat zien dat onze relatie ermee complexer is dan we denken. Elke dag hebben we te maken met geld: we geven, ontvangen, lenen, kopen, ruilen, sparen, verliezen, winnen. We weten dat we geld nodig hebben, en we willen er steeds meer van hebben. Wat doet geld met ons? Hoe gedragen we ons met minder of meer geld? En in hoeverre heeft geld ons in zijn greep? Ook geeft ze eenvoudige en effectieve tips die zullen helpen kritisch na te denken over de invloed van geld, beter gebruik te maken van geld en geld beter te beheren.

Inhoudsopgave Inleiding 11

1 Van de wieg tot het graf 19

Waar onze relatie met geld begint, waarom geld zowel een drug als een hulpmiddel is, waarom we het zo vreselijk vinden om geld beschadigd of vernietigd te zien worden en hoe geld onze angst voor de dood op afstand houdt.

2 Geld in handen hebben 43

Waarom we zo gehecht zijn aan vertrouwde vormen van geld, waarom we denken dat munten groter zijn dan ze in werkelijkheid zijn, waarom het helpt om humeurig te zijn als je je niet wilt laten afzetten en waarom je misschien beter met contant geld kunt betalen dan met een pas.

3 Mentale rekeningen 69

Hoe het komt dat hoe meer iets kost hoe makkelijker we met geld zijn, waarom iedereen psychologische geldbuidels zou moeten gebruiken en hoe budgetmaatschappijen zichzelf een hoop ellende hadden kunnen besparen.

4 Hebben en vasthouden 81 Waarom onze ergernis over financieel verlies groter is dan ons plezier over winst, hoe apen in Puerto Rico een onderzoeker hielpen inzicht te krijgen in de financiële crisis en waarom het niet verstandig is om elke week dezelfde lotnummers te kiezen.

5 Zolang de prijs maar goed is 95

Waarom een hoge prijs geen garantie is voor kwaliteit, waarom ons brein een wijnsnob is, waarom we soms liever meer betalen dan nodig is, waarom we ons niet in de luren moeten laten leggen door ‘gemiddelde prijzen’ en waarom je nooit een restaurant moet beginnen met de naam Zero. 5½ Kleingeld 125 Tips voor bedienend personeel, waarom een lichte aanraking het beste is, en het probleem van de gedeelde rekening.

6 Geld de grote motivator? 133

Hoe geld ervoor zorgt dat je gaat rennen om de trein te halen, waarom het tot wisselende resultaten leidt als je kinderen betaalt om hun examens beter te maken, waarom het alleen de moeite waard is met financiële prikkels te werken als je die op de lange termijn kunt betalen en waarom kleine bedragen mensen kunnen helpen te stoppen met drugs en sigaretten.

7 Eerlijke beloningen 161

Waarom iemand tijdens zijn pauze misschien sneller naar de Playboy grijpt als je hem betaalt, waarom complimenten vaak meer motiveren dan geld (al moet je het niet overdrijven), waarom je vrienden nooit voor een gunst moet betalen en waarom het Engelse nationale elftal met penalty’s altijd verliest.

8 Geldtips voor bankiers 187

Waarom je je portemonnee beter niet kunt legen in het bijzijn van je vrienden, waarom het beledigend kan zijn om duizenden euro’s cadeau te krijgen en waarom bonussen misschien wel averechts werken.

9 Money, money, money 199

Waarom sommige mensen een heleboel hebben, waarom de meeste mensen meer willen, waarom we nooit genoeg hebben en hoe het ons (soms) gelukkiger kan maken om meer te bezitten.

10 Armoedig denken 225

Waarom armoede voor een lager iq kan zorgen en ertoe kan leiden dat we slechte financiële beslissingen nemen, en waarom we weinig medeleven van anderen zullen ervaren.

11 Slecht geld 247

Waarom rijke mensen op de Titanic als eersten in de reddingsboten sprongen, waarom afgunst soms verkeerd is maar niet altijd, waarom we liegen als het om geld gaat (zolang het een aanzienlijk bedrag betreft) en waarom sommige mensen de neiging niet kunnen weerstaan om geld weg te gooien.

12 Goed geld 287

Waarom het weggeven van geld (en zelfs het betalen van belastingen) ons gelukkiger maakt, waarom we vrijgevige miljonairs niet altijd mogen en waarom liefdadigheidscampagnes misschien wel succesvoller zijn met minder knappe kinderen.

13 Een appeltje voor de dorst 311

Waarom je misschien wel meer zou kunnen sparen als je Duits sprak, wat Odysseus ons kan leren over sparen en hoe spaarvarkens helpen in de strijd tegen malaria.

14 Het genoegen van geld uitgeven 335

Waarom je, als je van het leven wilt genieten, je geld beter kunt uitgeven aan ervaringen dan aan spullen (terwijl je jezelf wel wat troostshoppen gunt), waarom het misschien niet buitensporig is om prosciutto van hoge kwaliteit te kopen die je helemaal niet nodig hebt en waarom je beter niet kunt weten wat je per uur verdient.

15 Geldtips 347

Leestips 351

Dankwoord 353

Noten 355

Register 379