De kracht van organisch leiderschap : Hoe je het zelforganiserend vermogen in mensen aanwakkert

Ronald van der Molen

overzicht

Klantvragen en behoeften van medewerkers veranderen zo snel dat de traditionele manier van werken tekort schiet. In de natuur heeft het organisme dat de beste verbindingen legt, zich goed aanpast en zichzelf reproduceert de grootste overlevingskansen. Daar kunnen we veel van leren. Daarom slaan steeds meer bedrijven en instellingen de weg in van organisch leidinggeven en organiseren. Managementlagen worden weggesnoeid en vaste afdelingen worden vervangen door autonome cellen of gelegenheidsteams die zich organiseren rondom klanten. Het resultaat? Meer productiviteit, ondernemerschap, creativiteit, klanttevredenheid en winst.
 9789462762794 /  Management Impact /  2018 /  1ste editie /  320p. /  hc / 

De kracht van organisch leiderschap : Hoe je het zelforganiserend vermogen in mensen aanwakkert

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Dit is het eerste Nederlandse boek over organisch leiderschap en bevat concrete handvatten om de autonomie en bevlogenheid van mensen te vergroten.

Klantvragen en behoeften van medewerkers veranderen zo snel dat de traditionele manier van werken tekort schiet. In de natuur heeft het organisme dat de beste verbindingen legt, zich goed aanpast en zichzelf reproduceert de grootste overlevingskansen. Daar kunnen we veel van leren.

Daarom slaan steeds meer bedrijven en instellingen de weg in van organisch leidinggeven en organiseren. Managementlagen worden weggesnoeid en vaste afdelingen worden vervangen door autonome cellen of gelegenheidsteams die zich organiseren rondom klanten. Het resultaat? Meer productiviteit, ondernemerschap, creativiteit, klanttevredenheid en winst.

Organisatieadviseur en leiderschapscoach Ronald van der Molen beschrijft in dit boek hoe je leiding geeft aan zo'n transitie en hoe dit jou als leidinggevende verandert. Aan de hand van vijf fasen en tien inspirerende grondbeginselen neemt hij je mee in wat medewerkers vandaag de dag nodig hebben om te floreren. Je ontdekt hoe je het leiderschap in andere mensen kunt aanwakkeren, want de belangrijkste taak van een leider is om meer leiders te scheppen.

Pluk de vruchten van de worstelingen en de successen van innovatieve organisaties zoals Bakker van Maanen, GGD West-Brabant, Heembouw, Bodegraven Reeuwijk, Computest, Familiehulp (onderdeel van Buurtzorg), Bunnik Plants, Hollands Kroon, Vierstroom Zorg Thuis en Incentro. Ervaar de kracht van organisch leiderschap!

"Leiderschap, innovatie en het vermogen om te leren zitten overal in je organisatie. Ontketen dat potentieel en mensen gaan mooie dingen doen! Gewoon even lezen dit boek en je kunt aan de slag dankzij alle handige praktijkvoorbeelden." - Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW

"Ronald van der Molen weet op een toegankelijke manier nieuwe trends in leiderschap bij elkaar te brengen. Verschillende inzichten uit de wetenschap en de praktijk worden door hem overzichtelijk weergegeven. Wie zich wil bekwamen in modern leiderschap doet er goed aan dit boek te lezen." - Thijs Peters, hoofdredacteur Management Team

"Dit inspirerende boek over organisch leiderschap biedt een verfrissende en mensgerichte kijk op organiseren en leidinggeven. Ronald combineert de beste inzichten uit de wetenschap en de praktijk om het verborgen potentieel in je organisatie aan te boren. Een prachtig hulpmiddel!" - Guido Heezen, oprichter en eigenaar van Effectory

"Ronald beschrijft in dit boek een positieve en nederige manier van leidinggeven, gebaseerd op vertrouwen in plaats van hiërarchie. Door deze mensgerichte insteek ontstaat er een betere binding met klanten en met de omgeving. Van harte aanbevolen." - Karla Peijs, voorzitter van diverse besturen

Inhoudsopgave Introductie 13

Fase 1 Ontginnen: voorbereiden wat nodig is 24

Praktijkverhaal Bakker van Maanen 27

1 Bewustzijn vergroten 35

Praktijkverhaal GGD West-Brabant 53

2 Vernieuwing aanwakkeren 61

Fase 2 Zaaien en kiemen: verbeelden van de mogelijkheden 78

Praktijkverhaal Heembouw 81 3

Richting bepalen 89

Praktijkverhaal Bodegraven Reeuwijk 107

4 Verbinding aanmoedigen 115

Fase 3 Groeien: vormgeven hoe het eruit kan zien 132

Praktijkverhaal Computest 135

5 Inrichting ontwerpen 143

Praktijkverhaal Familiehulp 163

6 Afstemming stimuleren 171

Fase 4 Bloeien: verwezenlijken wat we willen 188

Praktijkverhaal Bunnik Plants 191

7 Samenwerking cultiveren 199

Praktijkverhaal Hollands Kroon 217

8 Ondersteuning organiseren 227

Fase 5 Vrucht dragen: verspreiden van de resultaten 248

Praktijkverhaal Vierstroom Zorg Thuis 251

9 Vooruitgang boeken 259

Praktijkverhaal Incentro 279

10 Beweging vergroten 287

Alle hoofdstukken in een notendop 305

Noten 309

Bronnen 313

Over de auteur 319

Dankwoord 320