De menskant van veranderen. Spiral Dynamics in de praktijk

Erik Koenders - Peter Niented

overzicht

Koenders en Nientied onderscheiden in dit boek zeven waardesystemen of drijfveren van mensen. Elk systeem heeft effectieve en minder effectieve vormen.
 9789047003861 /  Business Contact /  2011 /  1ste editie /  175p. /  pb / 

De menskant van veranderen. Spiral Dynamics in de praktijk

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Voor organisaties is succesvol verandermanagement cruciaal. Maar dat kan alleen als mensen hun gedrag aanpassen. En om dat als manager voor elkaar te krijgen, moet u inzicht hebben in de waarden van uw individuele medewerkers. Streeft hij naar macht of naar samenwerking? Wil zij per se de beste zijn of is ze eerder gericht op geborgenheid?

Naast deze individuele waarden moet u ook rekening houden met de collectieve waarden van teams en de organisatie als geheel.

Erik Koenders en Peter Nientied onderscheiden in dit boek zeven waardesystemen of drijfveren van mensen: onder meer geborgenheid, macht & energie, orde & structuur, samenwerking & gemeenschap, en synergie & begrip.

Elk systeem heeft effectieve en minder effectieve vormen. De waarde 'Macht & energie' bijvoorbeeld uit zich zowel in daadkracht als in impulsiviteit.

De zeven systemen samen vormen het Spiral Dynamics-model. Het brengt orde in complexe verandervraagstukken en richt de focus op de menskant van veranderen. De auteurs putten uit hun rijke ervaring en maken het model hanteerbaar dankzij doelgerichte interventies, best practices en concrete voorbeelden.

Inhoudsopgave

1. Inleiding: verandermanagement met Spiral Dynamics

2. Het Spiral Dynamics-model en organisatiecultuur

3. Het Spiral Dynamics-model in de praktijk

4. Verbeteren binnen de huidige cultuur

5. Transities van waardesystemen

6. De veranderaar

7. Veranderen van organisatiecultuur en leren

8. Spiral Dynamics en de organisatie van morgen

9. Ten slotte

Bijlage: Benadering van Spiral Dynamics

Noten

Referenties en webpagina's

Dankwoord

Over de auteurs

Register