De ongeschreven regels : De 6 onmisbare vaardigheden voor promotie naar de top van de organisatie

John Beeson

overzicht

In "De ongeschreven regels" ontcijfert executive coach John Beeson de criteria die organisaties hanteren bij beslissingen over wie promotie krijgt en wiens carrière tot stilstand komt. Hij beschrijft de zes onmisbare vaardigheden die nodig zijn om de top te bereiken.

 9789024401437 /  Boom/Nelissen /  2012 /  1ste editie /  189p. /  pb / 

De ongeschreven regels : De 6 onmisbare vaardigheden voor promotie naar de top van de organisatie

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

In "De ongeschreven regels" ontcijfert executive coach John Beeson de criteria die organisaties hanteren bij beslissingen over wie promotie krijgt en wiens carrière tot stilstand komt.

Hij beschrijft de zes onmisbare vaardigheden die nodig zijn om de top te bereiken. Voorspelbare loopbaantrajecten zijn verleden tijd. Wie hogerop wil komen in zijn baan moet er zelf achter komen hoe hij zijn carrière verder ontwikkelt.

Zelfs in organisaties die veel tijd besteden aan talentontwikkeling zijn de berichten aan aspirant-leidinggevenden vaak vaag en tegenstrijdig. In sommige gevallen vinden superieuren het moeilijk om te verwoorden wat een goed presterende werknemer weerhoudt van promotie. In andere gevallen aarzelen ze om feedback te geven uit angst voor het demotiveren van een gewaardeerde manager die de organisatie graag wil behouden.

De ongeschreven regels behandelt de meest voorkomende misvattingen rondom opvolgingsdiscussies, en maakt inzichtelijk welke factoren doorslaggevend zijn voor een succesvolle loopbaan. Het put uit verhalen van managers die met succes de ladder beklommen en van anderen die er niet in slaagden hun carrièredoelen te bereiken.

Talenten met ambitie vinden in dit boek een antwoord op de vraag wat ze moeten doen of juist vermijden om de top van de corporate piramide te bereiken. Voor HR-directeuren, bestuurders en executive search-bureaus biedt dit boek een heldere analyse van de belangrijkste criteria voor het selecteren van kandidaten voor topfuncties.

'Zes onmisbare needs to know voor de toekomstige CEO. Beeson onthult op overtuigende wijze de veelal ongeschreven regels en hindernissen voor carrièremakers op weg naar de top en geeft heldere, praktijkgerichte aanbevelingen voor een succesvol plan van aanpak.' Susanne Stolte, voorzitter NCD (Nederlandse Vereniging van Commissarissen en Directeuren)

 'Dit boek is een must voor professionals in de carrièrelijn die vinden dat ze onduidelijke feedback krijgen, of wie een gebrek aan strategische visie of leiderschapskwaliteiten wordt verweten. Beeson geeft inzicht in wat hiermee bedoeld wordt en biedt uiterst praktische tips om er proactief mee om te gaan.' Drs. Ruud Dekkers RA, voorzitter Koninklijk NIVRA en voormalig lid raad van bestuur PwC

'John Beeson geeft aan de hand van herkenbare voorbeelden inzicht in de ongeschreven regels die gelden op de weg naar de top. Het uitspreken van deze ongeschreven regels geeft inzicht in het selectieproces, waardoor teleurstellingen worden voorkomen, maar legt ook de zwakheden ervan bloot. Dit zal ongetwijfeld ook positieve gevolgen hebben voor de diversiteit in topmanagementteams.' Prof. dr. Mijntje Lückerath-Rovers, hoogleraar Corporate Governance Nyenrode Business Universiteit

'John Beeson ontleedt de mythe van leiderschap in zes heel praktisch omschreven vaardigheden die nodig zijn om de lange, bochtige route naar de bestuurskamer af te leggen. Aanbevolen lectuur voor wie carrière wil maken of wil snappen waarom dat steeds niet lukt.' Twan van de Kerkhof , oprichter en directeur van het European Leadership Platform

 'Aan welke eisen moet je voldoen om de stap te maken naar het executive level? In organisaties gehanteerde evaluatiesystemen zijn afgestemd op het niveau daaronder en daardoor niet relevant. Beeson maakt de absolute vereisten, obstakels en doorslaggevende factoren expliciet inzichtelijk, glashelder aan de hand van voorbeelden en daardoor dus vooral praktisch. En heel belangrijk: hij laat zien hoe je de juiste feedback krijgt, wat en hoe je verder moet ontwikkelen en op welke manier je daarin vervolgens zichtbaarheid creëert. Dit is een goed boek over de kern van de zaak, gericht aan hen die die volgende stap ambiëren. Maar ook aan degenen die de stap al gemaakt (denken te) hebben of daarin een beslissende rol vervullen (commissarissen, leden raden van bestuur, ...).' Jos Nijhuis RA, president en CEO Schiphol Group

Inhoudsopgave

Voorwoord van Ralf Knegtmans

1. De code ontcijferen

2. Feedback die echt telt

3. Criterium 1: Strategisch denken en handelen

4. Criterium 2: Een sterk managementteam opbouwen

5. Criterium 3: Implementatie managen

6. Criterium 4: Innovatie en verandering stimuleren

7. Criterium 5: Samenwerken met andere afdelingen

8. Criterium 6: Executive allure uitstralen

9. Strategieën voor loopbaanontwikkeling

10. Omgaan met carrièredilemma's

11. Een laatste uitdaging voor jou en je organisatie

Noten

Dankwoord

Over de auteur :

John Beeson leidt Beeson Consulting Inc., een managementadviesbureau dat gespecialiseerd is in opvolgingsplanning en talentontwikkeling, executive assessment en executive coaching en organisatieontwerp en -verandering. Hij publiceert over opvolgingsplanning en talentontwikkeling in de Harvard Business Review, Across the Board en Business Horizons.

Register