De STAR Methode : Selecteren, beoordelen en ontwikkelen van talent

Wanda Kraal - Saartje van den Heuvel

overzicht

De STAR-methode is geschreven voor managers, leidinggevenden, P&O'ers en HR-adviseurs die zich in hun organisatie niet alleen richten op resultaten, maar ook op gedrag en competenties van mensen. En die talenten in (toekomstige) medewerkers willen herkennen en ontwikkelen.
 9789089651457 /  Van Duuren /  2012 /  2de editie /  132p. /  hc / 

De STAR Methode : Selecteren, beoordelen en ontwikkelen van talent

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Medewerkers onthullen met hun gedrag veel van wie ze zijn, wat ze kunnen en hoe ze werken. Gedrag is naast resultaten dan ook een belangrijke factor in hun functioneren. Maar resultaat is meetbaar en daarom vaak helder, iets wat voor gedrag veel minder vanzelfsprekend geldt. In de praktijk kost het doorgaans de grootste moeite om gedrag inzichtelijk te krijgen, bespreekbaar te maken, daarover feedback te geven en medewerkers op basis daarvan te ondersteunen bij hun ontwikkeling.

Situatie, Taak, Actie en Resultaat - STAR - maken duidelijk wat in een praktijksituatie de opdracht of het doel was, wat iemand toen heeft gedaan en wat het effect daarvan was.

De STAR-methode helpt u om gedrag en competenties te herkennen en te gebruiken: - in het selectiegesprek om een inschatting te maken van een kandidaat; - bij beoordelingen om inzicht te krijgen in functioneren; - bij coaching om medewerkers te helpen bij hun ontwikkeling.

De STAR-methode is geschreven voor managers, leidinggevenden, P&O'ers en HR-adviseurs die zich in hun organisatie niet alleen richten op resultaten, maar ook op gedrag en competenties van mensen. En die talenten in (toekomstige) medewerkers willen herkennen en ontwikkelen.

Inhoudsopgave

Voorwoord

1. Competenties en resultaten: ik zie sterretjes!

2. Voordat je STARt

3. Selecteren met STAR

4. Beoordelen met STAR

5. Ontwikkelen met STAR

6. Competentieprofielen en STAR

Bijlage 1: Competentietest met GITP

Bijlage 2: Voorbeeld van een uitgewerkte competentie

Gebruikte literatuur

Over de auteurs :

Saartje van den Heuvel (1976) heeft acht jaar als trainer/adviseur voor GITP Development & Training gewerkt. Met haar studie Bedrijfskunde als basis en een bijzondere interesse in de ontwikkeling van mensen, geeft zij trainingen in alle gesprekken van de hr-cyclus, vaak aan de hand van competentiemanagement. De STAR-methode vormt hierin – om haar eenvoud en effectiviteit – de ruggengraat. Vanuit GITP heeft Van den Heuvel meegewerkt aan de verfijning ervan en aan het uitbouwen van de toepassingen. Zij heeft de methode ook voor trainingsacteurs beschreven in 'Toolbox voor trainingsacteurs' van Paul Devilee et al. (2008). Sinds september 2008 werkt zij als zelfstandig trainer/adviseur en is in die hoedanigheid nog steeds verbonden aan GITP.

Wanda Kraal (1974) is pedagoog/onderwijskundige met een specialisatie in bedrijfsopleidingen. Zij is geboeid door de manier waarop de ontwikkeling van organisaties en de ontwikkeling van individuen elkaar kunnen versterken. Sinds 1999 werkt zij bij GITP, waar zij als trainer/adviseur begeleiding biedt bij het voeren van effectieve gesprekken in de hr-cyclus. Performance- en competentiemanagement vormen hierbij het kader en de STAR-methode speelt een prominente rol als praktisch model. In de afgelopen jaren heeft Kraal gewerkt aan de verdere ontwikkeling van de STAR-methode, zoals uitbreiding van de toepassingsgebieden, ontwikkeling van werkvormen en materialen, en heeft zij train de trainer-trajecten over dit onderwerp verzorgd. Daarnaast houdt zij zich bezig met individuele coaching.