De wetten van de stam. De oerwetten van het systeem en de consequenties voor individu, groep en organisatie

Piet Weisfelt

overzicht

Dit is het eerste deel in een serie van drie boeken die alle drie gaan over de ontwikkeling van gezondheid en pathologie binnen organisatiesystemen. In het eerste boek staat de auteur stil bij de evolutie van systemen om meer te kunnen begrijpen van de krachten die vrijkomen in de ontmoeting tussen individu en systeem.
 9789024417216 /  Nelissen /  2005 /  1ste editie /  248p. /  hc / 

De wetten van de stam. De oerwetten van het systeem en de consequenties voor individu, groep en organisatie

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

In De wetten van de stam staat de auteur stil bij de evolutie van systemen om meer te kunnen begrijpen van de krachten die vrijkomen in de ontmoeting tussen individu en systeem.

Piet Weisfelt beschrijft welke krachten spelen in de ontmoeting tussen individu en systeem. Vervolgens wordt uitgewerkt hoe men deze krachten in moderne organisaties kan onderkennen en hanteren. Daarmee wil het boek bijdragen aan wezenlijke veranderingen in de moderne organisatie.

De wetten van de stam is het eerste boek van een serie van drie. Alle drie de boeken hebben betrekking op de ontwikkeling van gezondheid in systemen. Ieder boek heeft daartoe een eigen invalshoek.

Dit eerste deel beschrijft de betekenis van de oerwetten van systemen. Het tweede boek, De geheimen van de groep (verschijningsdatum: December 2005), behandelt de krachten die vrijkomen in het groepsdynamische proces waaraan alle systemen onderhevig zijn. Het derde boek (verschijningsdatum: 2006), De ziel van het systeem, gaat in op de ontwikkeling van ziekte en gezondheid binnen systemen.

Dit is een boek voor opleiders, trainers, coaches, adviseurs en leidinggevenden die zich bezighouden met het optimaliseren van het functioneren van groepen en organisaties.

Inhoudsopgave :

1 Inleiding

2 Over menselijke systemen

3 De stam

4 De evolutie van het kuddedier mens

5 De stam en moderne systemen

6 Gezondheid en ziekte in het systeem

7 De rituelen van de stam

8 Het inwijdingsritueel

9 Het ritueel van de taaktoebedeling

10 Het ritueel van volwassenwording

11 Het ritueel van vruchtbaarheid en voortplanting

12 Het ritueel van de verering van het bovenmenselijke

13 Het stervensritueel

14 De wetgeving van de stam

15 Liefde en angst in systemen

16 De principes van de stam in moderne systemen

Noten

Literatuur

Weisfelt & partners

Korte blik op de andere delen van deze serie

Over de auteur

Piet Weisfelt studeerde onder meer psychologie en psychotherapie. Hij heeft ruime ervaring op het gebied van onderwijs, organisatiebegeleiding en hulp verlening. Hij is mede-oprichter van Phoenix Opleidingen TA/NLP in Utrecht en is thans werkzaam onder de naam Weisfelt & Partners. Hij publiceerde eerder boeken op het gebied van begeleiding en persoonlijke ontwikkeling.