De wijde lucht omvatten : een verkenning van de grenzen van het brein

Daniel Tammet

overzicht

Daniel Tammet, zelf autistisch savant, legt uit hoe het brein werkt, hoe we denken, leren, herinneringen bewaren en creƫren, en waarom het brein geen computer is. Hij beschrijft gedetailleerd zijn eigen talenten als reken-, geheugen- en taalwonder, en laat zien wat iedereen kan leren van de breinkunsten van een savant.
 9789057122705 /  Nieuwezijds /  2009 /  1ste editie /  317p. /  pb / 

De wijde lucht omvatten : een verkenning van de grenzen van het brein

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Hoe kan intuïtie u helpen bij het leren van een vreemde taal? Waarom lijken herinneringen soms op symfonieën? Wat is de overeenkomst tussen getallen en giraffen? Waarom maakt een overvloed aan informatie u dom?

Daniel Tammet, zelf autistisch savant, legt uit hoe het brein werkt, hoe we denken, leren, herinneringen bewaren en creëren, en waarom het brein geen computer is. Hij beschrijft gedetailleerd zijn eigen talenten als reken-, geheugen- en taalwonder, en laat zien wat iedereen kan leren van de breinkunsten van een savant.

Autistisch denken is, zo stelt hij, eigenlijk niets meer dan een extreme vorm van denken. We doen het allemaal doen als we dagdromen, metaforen gebruiken of woordspelingen maken.

Daniel Tammet leert u te dansen met getallen, te spelen met taal, en daarbij te vertrouwen op uw instinct. 'De wijde lucht omvatten' verdiept ons begrip van het onmetelijke brein.

Inhoudsopgave

Inleiding

1. Wijder dan de lucht

2. Hersenen meten: intelligentie en talent

3. Zien wat er niet is

4. De wereld van de woorden: De intelligentie van de taal

5. Een instinct voor getallen

6. De biologie achter creativiteit

7. Van licht naar zicht

8. Stof tot nadenken

9. In getallen denken

10. De toekomst van het brein

Dankwoord

Literatuur

Index