De nieuwe coöperatie - Tussen realiteit en utopie

Walter Lotens

overzicht

Dit boek biedt inzicht in de belangrijkste coöperatieve initiatieven uit heden en verleden, met aandacht voor het lokale én het mondiale. Het coöperatieve gedachtegoed is terug van weggeweest. Het situeert zich op het kruispunt tussen utopie en realisme, tussen staat en burgers, tussen het economische en het sociale.
 9789401413268 /  LannooCampus /  2013 /  1ste editie /  304p. /  pb / 

De nieuwe coöperatie - Tussen realiteit en utopie

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Dit boek biedt inzicht in de belangrijkste coöperatieve initiatieven uit heden en verleden, met aandacht voor het lokale én het mondiale.

Het coöperatieve gedachtegoed is terug van weggeweest. Het situeert zich op het kruispunt tussen utopie en realisme, tussen staat en burgers, tussen het economische en het sociale.

Dit boek is een kritische zoektocht naar inspiratie. Via interviews met enthousiaste ondernemers en wetenschappelijke onderzoekers, maar ook via historische en geografi sche excursies.

Walter Lotens zoekt zowel in het Noorden als in het Zuiden naar de polsslag van anders gaan werken in tijden van neoliberalisme.

Inhoudsopgave voorwoord

1. Inleiding

2. Ja, werken we samen, niet alleen

3. Stemmen uit de eeuw van de founding fathers

4. Elcker-Ik is een groep

5. Wrikkers en krikkers in de marge

6. Rochdale-pioniers van de 21e eeuw

7. Sporen van een nieuwe weg in het noorden

8. Kleine revoluties in het zuiden

9. Zoeken naar transitie op een derde weg

Bibliografie

Verantwoording

Nawoord

Bijlage: Cooperaties in Belgie

Over de auteur : Walter Lotens is moraalfilosoof, globetrotter en Latijns-Amerikawatcher. Hij schrijft freelance voor verschillende kranten en tijfschriften en houdt regelmatig lezingen en uiteenzettingen over deze thema's.