Duurzaam in zaken

Jacqueline Cramer

overzicht

De trend naar duurzaam ondernemen roept veel vragen op. Bijvoorbeeld: is er nu werkelijk wel sprake van een nieuwe ontwikkeling? Bedrijven hebben zich in het verleden toch ook bekommerd om bredere, maatschappelijke vraagstukken dan alleen het financieel rendement? Waarom krijgt dan juist nu duurzaam ondernemen zoveel aandacht?
 9789023236719 /  Van Gorcum /  2001 /  1ste editie /  31p. /  pb / 

Duurzaam in zaken

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Duurzaam ondernemen is een geleidelijk opgekomen trend. Het weerspiegelt de veranderingen in denkeen binnen onze samenleving over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van ondernemingen. Meer dan voorheen wordt van ondernemingen verwacht dat zij expliciet verantwoording afleggen over hun bedrijfsresultaten, niet alleen in financiële zin, maar ook in sociale en ecologische zin. Openheid en transparantie zijn daarbij sleutelwoorden.

Een toenemend aantal bedrijven voelt zich daarom genoodzaakt 'duurzaam' te ondernemen: dat wil zeggen een structurele koppeling te leggen tussen het financieel rendement van een bedrijf en zijn prestaties op ecologische en sociaal gebied. De trend naar duurzaam ondernemen roept veel vragen op. Bijvoorbeeld: is er nu werkelijk wel sprake van een nieuwe ontwikkeling?

Bedrijven hebben zich in het verleden toch ook bekommerd om bredere, maatschappelijke vraagstukken dan alleen het financieel rendement? Waarom krijgt dan juist nu duurzaam ondernemen zoveel aandacht? Welke consequenties heeft dit voor het bedrijfsleven? En tenslotte: wat betekent de trend naar duurzaam ondernemen voor het vakgebied 'milieumanagement'. Op deze vragen richt de auteur zich in dit boekje.

Inhoudsopgave

1. Inleiding

2. Toenemende aandacht voor duurzaam ondernemen

3. Nieuwe uitdagingen voor het bedrijfsleven

4. Consequenties voor het vakgebied Milieumanagement

5. Tot slot Referenties

Over de auteur :