Een aandeel in maatschappelijke ontwikkeling

Harry Hummels

overzicht

Tegen de achtergrond van de discussie over de doeltreffendheid en de doelmatigheid van de charitatieve sector, schetst dit boek een nieuwe ontwikkeling: de opkomst van missiegerelateerde investeringen. Aan de hand van talrijke voorbeelden laat Harry Hummels, commercieel directeur bij SNS Asset Management en hoogleraar aan Maastricht University, zien dat de weg open ligt voor charitatieve instellingen om missiegerelateerd te investeren.
 9789023245100 /  Van Gorcum /  2009 /  1ste editie /  112p. /  pb / 

Een aandeel in maatschappelijke ontwikkeling

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

“It’s all about bucks, kid. The rest is conversation.”

Deze onvergetelijke uitspraak van Michael Douglas in de film Wall Street echoot meer dan twintig jaar later na, als we de puinhopen overzien van de derde majeure crisis sinds het verschijnen van de film. Wall Street beschrijft de (morele) crisis van het Amerikaanse aandeelhouderskapitalisme in de jaren tachtig waarin mensen als Michael Milken, Ivan Boesky, of John Gutfreund historie schreven.

Hoewel er een kern van waarheid lijkt te zitten in de nuchtere observatie van Douglas, worden we telkens weer met de neus op de feiten gedrukt als we zijn motto al te enthousiast volgen. Waar geld de énige taal is, is het wachten op de volgende maatschappelijke en economische catastrofe slechts een kwestie tijd.

Dit boek gaat over geld. Maar het gaat ook over de conversatie, met als gespreksonderwerp missiegerelateerd investeren. Dat staat voor “het gebruik van financiële instrumenten ter bevordering van het realiseren van de missie van een instelling”.

De focus is daarbij gericht op charitatieve instellingen, voor wie het beheer van hun vermogen een instrument is in het realiseren van hun doeleinden. Daar valt nog wel iets op af te dingen, aldus Harvard Business School hoogleraar Michael Porter. In woorden die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten verwijt hij de instellingen miljarden te vermorsen.

Tegen de achtergrond van de discussie over de doeltreffendheid en de doelmatigheid van de charitatieve sector, schetst dit boek een nieuwe ontwikkeling: de opkomst van missiegerelateerde investeringen.

Aan de hand van talrijke voorbeelden laat Harry Hummels, commercieel directeur bij SNS Asset Management en hoogleraar aan Maastricht University, zien dat de weg open ligt voor charitatieve instellingen om missiegerelateerd te investeren.

De stelling die hij in dit boek verdedigt is helder: missiegerelateerd investeren kan, mag en vindt ook al plaats. De charitatieve instellingen zijn nu aan zet.

De opbrengst van dit boek wordt geïnvesteerd in de Bharat Integrated Social Welfare Agency en komt ten goede aan het werk van BISWA op het terrein van sanitatie.