We wensen u prettige eindejaarsfeesten

Einstein en de kunst van duurzaam leidinggeven - Aan energieke medewerkers

Anne de Graaf - Klaas Kunst

overzicht

Deze tijd vraagt om leiderschap dat duurzaam met hulpbronnen, maar vooral ook met mensen omgaat. We weten inmiddels dat de energiebronnen in onze wereld eindig zijn. We weten ook al lang dat mensen geestelijk en lichamelijk kunnen opbranden. Dit boek helpt de leidinggevende de energiehuishouding van de medewerkers, en ook die van zichzelf, beter te managen.
 9789088501524 /  SWP /  2010 /  1ste editie /  86p. /  pb / 

Einstein en de kunst van duurzaam leidinggeven - Aan energieke medewerkers

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Einstein

In de serie 'Einstein en de kunst van ...' staat Einstein voor: nieuwsgierig, consistent, integer, gewetensvol, aandachtig en altijd persoonlijk. Hij is de onderzoeker, die denkt in hypotheses, die hij aandachtig toetst door het stellen van vragen. Vragen en doorvragen, niet ophouden nieuwsgierig te zijn: een belangrijk kenmerk van leiders en managers, die verbetering beogen te brengen in complexe situaties.

En de kunst van... In 2005 verscheen 'Einstein en de kunst van het zeilen, een zoektocht naar de nieuwe rol van de leidinggevende'. Een toegankelijk lees- en werkboek over leiderschap en management. De vraag van veel gebruikers naar 'meer', krijgt gehoor in de reeks 'Einstein en de kunst van...'. Boeken met dezelfde ambitie, die de structuur, het karakter en de speelsheid van het basisboek naadloos volgen. Eerder verschenen in de serie 'Einstein en de kunst van ...' reeds: 'Managen zonder Macht', 'Conflictmanagement' en 'Coaching'.

Duurzaam leiderschap

Medewerkers zijn lange tijd beschouwd als human resources: bronnen van kennis, kunde, vaardigheid en energie voor het werk dat gedaan moet worden. Taal creëert werkelijkheid. Wie over mensen als 'bron' denkt en spreekt, kan al gauw menen dat mensen er zijn om 'wat dan ook' uit te putten. Als een menselijk bron, een human resource, uitgeput is, dan boort u nieuwe bronnen aan. Een mens is echter geen bron waar u naar believen uit kunt putten. Een mens is allereerst een human being.

Deze tijd vraagt om leiderschap dat duurzaam met hulpbronnen, maar vooral ook met mensen omgaat. We weten inmiddels dat de energiebronnen in onze wereld eindig zijn. We weten ook al lang dat mensen geestelijk en lichamelijk kunnen opbranden.

Dit boek helpt de leidinggevende de energiehuishouding van de medewerkers, en ook die van zichzelf, beter te managen.

Dit boek biedt theoretische kaders uit de Transactionele Analyse, Group Relations Theory en de Systeem- en Communicatietheorie. Het is echter vooral een handreiking bij de zoektocht naar van leidinggevende in een snel veranderende omgeving.

Inhoudsopgave

Over de serie Einstein en de kunst van..

Over dit boek

Introductie kernbegrippen

Hoofdstroom E = mc2 Denkspoor

1 Burn-out of bore-out?

Denkspoor 2 Duurzaam leiderschap

Denkspoor 3 ROI

Denkspoor 4 Een energiemeter

Spiegel 1 Psychologische spelen

Denkspoor 1 Als een Kind

Denkspoor 2 Voorspelbaar of kwetsbaar

Denkspoor 3 Omzeilen en neutraliseren

Spiegel 2 Angst voor de werkelijke ontmoeting

Denkspoor 1 Incident of patroon?

Denkspoor 2 Spelletjes

Denkspoor 3 Tijdsinvestering

Spiegel 3 Leven met onoplosbaarheid

Denkspoor 1 Bronnen om uit te putten?

Denkspoor 2 Mozes of Jeremia

Denkspoor 3 Omgaan met pijn en verlies

Venster 1 Omstanders

Denkspoor 1 De futloze organisatie

Denkspoor 2 Een vierde rol in het

Spel Denkspoor 3 De invloed van het systeem

Venster 2 De gewone dingen goed doen

Denkspoor 1 Aandacht en de erkenning

Denkspoor 2 De scharrelruimte van de professional

Denkspoor 3 Op jezelf vertrouwen

Venster 3 Leidinggeven aan duurzaamheid

Denkspoor 1 Walk your talk!

Denkspoor 2 Structureel en planmatig

Denkspoor 3 De praktijk

Literatuur

Over de auteur :

Anne de Graaf is al vele jaren gefascineerd door de vraag hoe mensen (leidinggevenden en medewerkers) in organisaties en bedrijven op de meest adequate wijze hun rol kunnen oppakken. In zijn werk als adviseur bij advies- en managementbureau BMC (Leusden) en opleidingsmanager van de BMC academie (Amersfoort) is die zoektocht wat hem drijft. Op die zoektocht wordt hij graag vergezeld door Klaas Kunst, directeur van BMC. Samen publiceerden zij artikelen, brochures en boeken over 'the state of the art', waar het gaat om leiderschapvraagstukken.