Nieuwe Business Modellen : Samen werken aan Waardecreatie

Jan Jonker (Red)

overzicht

Duurzaamheid wordt volwassen. Mensen in de samenleving komen in beweging. Ze vinden dat het anders kan én moet. Zo ontstaan initiatieven rond thema's die er toe doen, zoals voedsel, energie en zorg. We noemen dat de opkomst van de WEconomy.
 9789462200869 /  Academic Service /  2014 /  1ste editie /  320p. /  hc / 

Nieuwe Business Modellen : Samen werken aan Waardecreatie

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Duurzaamheid wordt volwassen. Mensen in de samenleving komen in beweging. Ze vinden dat het anders kan én moet.

Zo ontstaan initiatieven rond thema's die er toe doen, zoals voedsel, energie en zorg. We noemen dat de opkomst van de WEconomy. Er zijn veel initiatieven, maar deze gaan ook (snel) weer ten onder. Zo verliest de maatschappij kostbare energie van mensen die een transitie naar een andere economie, een andere samenleving, helpen vormgeven. Samen ‘werkenderweg’ de toekomst vormgeven is prima, maar wel vanuit de ambitie een droom ook te realiseren.

Duurzaamheid groeit niet aan bomen of struiken, maar moet gewoon georganiseerd worden, met elkaar en terzake kundig. Dat is lastig. En als dat niet lukt, is dat zonde en jammer. Want die ambitie organiseren vraagt om nieuwe manieren van met elkaar omgaan, vraagt om nieuwe transactiemodellen, om nieuwe business modellen dus.

De kern van een Nieuw Business Model (NBM) is om samen waarde te organiseren en de opbrengsten te delen. Zo ontstaat een community business model; een model dat het mogelijk maakt wederzijds waarde te delen. In de afgelopen drie jaar is onderzoek gedaan door Jan Jonker c.s. (hoogleraar Duurzaamheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen) naar die NBMs.

De verkregen kennis is met ruim dertig co-auteurs uitgewerkt in dit prachtig vormgegeven lees- en werkboek. Met de achtergrondinformatie, voorbeelden, tips en checklisten kan iedereen aan de slag om zelf een NBM op te zetten of een bestaand model om te bouwen.