Effectief managementgedrag : een handleiding voor het doelmatig begeleiden van medewerkers

Frans van der Horst - Lucas van Wees

overzicht

Effectief managementgedrag leidt tot arbeidssatisfactie. De kern ligt in het informeren van medewerkers over nieuwe ontwikkelingen, het motiveren van medewerkers voor verandering en het organiseren en begeleiden van werk- en projectgroepen. En dit alles onder tijdsdruk.
 9789024413140 /  Nelissen /  2006 /  5de editie /  242p. /  pb / 

Effectief managementgedrag : een handleiding voor het doelmatig begeleiden van medewerkers

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

In een nabij verleden was leidinggeven een kwestie van het verstrekken van opdrachten en werden de opdrachten door medewerkers uitgevoerd. Dit aspect van leidinggeven is niet verdwenen.

Het spanningsveld heeft zich echter verschoven van het geven van opdrachten naar het motiveren van medewerkers voor veranderingen, het informeren van medewerkers over nieuwe ontwikkelingen, het organiseren en begeleiden van werk- en projectgroepen. En dit alles onder tijdsdruk. Kon de leidinggevende van gisteren zich nog bezighouden met de details van het werk, zich puur en alleen richten op de operationele aspecten van het werk, nu is het de persoon die mensen moet managen, verstand dient te hebben van diverse andere vaardigheden.

Hij is een persoon die voor filosofische dilemma'sgeplaatst wordt doordat hij wordt geconfronteerd met zijn rol als leidinggevende in een geïndividualiseerde en genivelleerde maatschappij. Leidinggeven is er dan ook niet gemakkelijker op geworden.

Dit boek gaat uit van de veronderstelling dat een goede beheersing van de in dit boek beschreven basistechnieken met betrekking tot het managen van mensen een grote taakverlichting kan betekenen voor de manager. Aan de orde komen communicatie, leidinggeven, onderhandelen, probleemoplossing en besluitvorming, gesprektechnieken, conflicthantering, vergadertechniek en kijken naar organisaties.

Inhoudsopgave

Voorwoord

1. Communicatie

2. Gesprekstechnieken

3. Vergadertechniek, probleemoplossing, en besluitvorming

4. Leiderschap en managen

5. Onderhandelen

6. Conflicthantering

Aanbevolen en geraadpleegde literatuur