Emotionele intelligentie : Emoties als sleutel tot succes

Daniel Goleman

overzicht

Goleman introduceerde voor een breed publiek het begrip emotionele intelligentie (EQ). Het voelende brein bezit zelfkennis, zelfbeheersing, geestdrift en het vermogen eigen emoties te herkennen en zichzelf te motiveren. Emotionele vaardigheden blijken niet alleen belangrijker te zijn dan rationele, zij zijn van doorslaggevend belang voor succes in werk, relaties en voor ons lichamelijk welbevinden.
 9789025436803 /  Olympus /  2007 /  35ste editie /  448p. /  pb / 

Emotionele intelligentie : Emoties als sleutel tot succes

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

We weten eindelijk allemaal wel dat een hoog IQ geen garantie is voor succes en geluk, maar tot nog toe konden psychologen en gedragsonderzoekers niet vertellen wat daar dan wel voor nodig is.

Daniel Goleman beschrijft het allernieuwste onderzoek hiernaar en komt tot verbazingwekkende conclusies over de rol van rationaliteit en emotie in ons leven.

Emotionele vaardigheden blijken niet alleen belangrijker te zijn dan rationele, zij zijn zelfs van doorslaggevend belang voor succes in werk, relaties en niet minder voor ons lichamelijke welbevinden.

Goleman laat zien dat werkelijke intelligentie maar weinig met kennis en hoge rapportcijfers te maken heeft en veel meer met zelfkennis, invoeling in anderen en vermogen tot samenwerken.

Inhoudsopgave Voorwoordrd : De uitdaging van Aristoteles

Deel 1: Het emotionele brein 1. Waarvoor dienen emoties? 2. De anatomie van een emotionele gijzeling

Deel 2: De aard van emotionele intelligentie 3. Als slim dom is 4. Ken uzelf 5. Slaven van hartstocht 6. De hoofdvaardigheid 7. De wortels van empathie 8. De sociale vaardigheden

Deel 3: Het toepassen van emotionele intelligentie 9. Intieme vijanden 10. Management met gevoel 11. Geest en geneeskunde

Deel 4: Buitenkansen 12. Het gezin als laboratorium 13. Trauma en emotionele herscholing 14. Temperament is niet lotsbepalend

Deel 5: Emotionele ontwikkeling 15. De prijs van emotioneel analfabetisme 16. Emotionele scholing