Donuteconomie : In zeven stappen naar een economie voor de 21e eeuw

Kate Raworth

overzicht

In 'Donuteconomie' laat econoom Kate Raworth zien hoe het mainstream economische denken ons op een dwaalweg heeft gezet. Ze tekent de routekaart die ons kan leiden naar het punt waarop in de behoefte van iedereen kan worden voorzien, zonder dat dit ten koste gaat van onze planeet. Dit alles resulteert in een alternatief en innovatief economisch model voor de 21e eeuw.
 9789046823484 /  Nieuw Amsterdam /  2017 /  1ste editie /  352p. /  pb / 

Donuteconomie : In zeven stappen naar een economie voor de 21e eeuw

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

De economische wetenschap ligt in duigen. De financiële crisis werd niet voorspeld, laat staan voorkomen. Achterhaalde economische theorieën hebben een wereld mogelijk gemaakt waarin nog steeds extreme armoede heerst, terwijl de allerrijksten elk jaar rijker worden. Economisch handelen tast de natuur zo sterk aan dat onze toekomst gevaar loopt.

In 'Donuteconomie' laat econoom Kate Raworth zien hoe het mainstream economische denken ons op een dwaalweg heeft gezet. Ze tekent de routekaart die ons kan leiden naar het punt waarop in de behoefte van iedereen kan worden voorzien, zonder dat dit ten koste gaat van onze planeet.

Dit alles resulteert in een alternatief en innovatief economisch model voor de 21e eeuw.

Inhoudsopgave

Wie wil er nu econoom worden?

1. Verander de doelstelling Van het bbp naar de donut

2. Het grote plaatje Van een autonome markt naar een ingebedde economie

3. Stimuleer de menselijke natuur Van de rationele homo economicus naar sociaal aanpasbare mensen

4. Snap de systemen Van een mechanisch evenwicht naar dynamische complexiteit 5. Richt je op herverdeling Van ‘groei zal het gelijktrekken’ naar ontworpen verdeling

6. Creëer om te regenereren Van ‘groei zal het wel weer opruimen’ naar regeneratief design

7. Wees agnost als het om groei gaat Van groeiverslaving naar groei-agnosticisme We zijn nu allemaal economen

Appendix: De donut en zijn data

Dankwoord Noten

Over de auteur :

Kate Raworth richt zich als econoom in het bijzonder op de maatschappelijke en ecologische uitdagingen van de 21e eeuw. Ze is gastdocent aan het Environmental Change Institute van Oxford University, en ze is verbonden aan het Cambridge Institute for Sustainability Leadership. Raworth werkte als senior researcher voor Oxfam en was een van de samenstellers van het Human Development Report van de VN.