Kritisch denken over goed en slecht : Eigenbelang als uitgangspunt voor ethische kwesties

Alexander von Schmid

overzicht

Welk vak je later ook uitoefent, je zult vroeg of laat te maken krijgen met kwesties van goed en slecht. Soms hoef je daar alleen maar over na te denken, maar vaak zul je ook een standpunt moeten innemen en op grond hiervan moeten handelen. Daarbij zal het veelvuldig voorkomen dat mensen je ter verantwoording roepen. 'Kun je het rechtvaardigen dat je zo en niet zo hebt gehandeld?' Verantwoording afleggen en je eigen gedrag eventueel rechtvaardigen zijn speciale vaardigheden die zeer belangrijk zijn in de moderne samenleving, zowel in je privé- als beroepsleven. Dit boek wil je helpen deze vaardigheden te ontwikkelen.
 9789024415564 /  Boom /  2018 /  1ste editie /  198p. /  pb / 

Kritisch denken over goed en slecht : Eigenbelang als uitgangspunt voor ethische kwesties

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Welk vak je later ook uitoefent, je zult vroeg of laat te maken krijgen met kwesties van goed en slecht. Soms hoef je daar alleen maar over na te denken, maar vaak zul je ook een standpunt moeten innemen en op grond hiervan moeten handelen. Daarbij zal het veelvuldig voorkomen dat mensen je ter verantwoording roepen. 'Kun je het rechtvaardigen dat je zo en niet zo hebt gehandeld?' Verantwoording afleggen en je eigen gedrag eventueel rechtvaardigen zijn speciale vaardigheden die zeer belangrijk zijn in de moderne samenleving, zowel in je privé- als beroepsleven

Dit boek wil je helpen deze vaardigheden te ontwikkelen

Kritisch denken over goed en slecht wil in de eerste plaats jou stimuleren om zelfstandig en kritisch na te denken over deze kwesties. Elke hoofdstuk begint daarom met een casus en een bijpassende vraag. Daarnaast wil dit boek je ook tal van handvatten aanreiken om je denken methodisch en systematisch te ondersteunen. Aandachtspunten zoals normen, waarden, sancties, reputatie, principes, karakter, schuldgevoelens, eigenbelang, verbondenheid enzovoorts zullen de revue passeren. Het boek is geschikt voor alle studenten van het hoger onderwijs.

Over de auteur :

Alexander von Schmid (1964) werkte aanvankelijk als docent wiskunde. Thans is hij hoofddocent bij het instituut voor Bedrijfskunde van de Hogeschool Rotterdam. In 1996 rondde hij zijn studie wijsbegeerte af in Leiden. Hij is momenteel bezig een promotie over ontoerekenbaarheid af te ronden.