Faciliteren van kenniskringen : Praktijkboek voor begeleiders van groepen die kennis willen delen en ontwikkelen

Jeannet Kant - Cees Sprenger

overzicht

Een kenniskring is een groep mensen die kennis uitwisselen en ontwikkelen. Het werken met kenniskringen is een methode om kennismanagement praktisch vorm te geven. Dit boek reikt facilitators instrumenten en modellen om kenniskringen te begeleiden.
 9789024416707 /  Nelissen /  2004 /  1ste editie /  189p. /  pb / 

Faciliteren van kenniskringen : Praktijkboek voor begeleiders van groepen die kennis willen delen en ontwikkelen

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Details

Als een organisatie of afdeling zelf niet over specifieke kennis beschikt, kan een kenniskring uitkomst bieden. Een kenniskring is een groep mensen die kennis uitwisselen en ontwikkelen. Het werken met kenniskringen is een methode om kennismanagement praktisch vorm te geven.

Dit boek reikt facilitators (managers, trainers, adviseurs of coaches) instrumenten en modellen om kenniskringen te begeleiden.

Het boek bestaat uit drie delen:

1 Achtergronden

2 Instrumenten en modellen en

3 Bekwaamheden van de facilitator.

Een boek over het begeleiden (faciliteren) van kenniskringen. Dit zijn groepen binnen organisaties die kennis willen delen en ontwikkelen. De auteurs leggen uit welke fasen een kenniskring van start tot einde doorloopt en hoe een kenniskring tot stand gebracht kan worden. Dan volgt een uitleg per fase.

De auteurs beschrijven allerlei instrumenten en modellen die de facilitator kan gebruiken, zoals het opstellen van een startdocument, het maken en beheren van kenniskaarten, het expliciteren van leervragen, het onderzoeken van teamrollen, het oefenen van vaardigheden, het uitvoeren van bronnenstudie en het houden van intervisie. Tenslotte beschrijven ze de houdingsaspecten en basisvaardigheden die de facilitator deskundig maken.

Onder facilitators verstaan ze managers die in hun organisatie een kenniskring willen begeleiden en professionele trainers en adviseurs. Voor hen is dit boek geschreven.

De auteurs werken beiden als opleider/organisatieadviseur, de een vanuit een eigen adviesbureau Kant Coaching en Advies en de ander werkt bij het adviesbureau Kessels en Smit.