Als goede mensen slechte dingen doen. Op zoek naar de psychologie achter de financiële crisis

David De Cremer

overzicht

In deze uitgave gaat David De Cremer op zoek naar de psychologie achter de financiële crisis. Hij laat via concrete voorbeelden zien hoe menselijke emoties en denkfouten tot zelfbedrog, eigenbelang en kortetermijndenken hebben geleid.
 9789033480560 /  Acco /  2010 /  88p. /  pb / 

Als goede mensen slechte dingen doen. Op zoek naar de psychologie achter de financiële crisis

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Tot voor kort rende iedereen binnen de financiële wereld als een kip zonder kop rond om maar zoveel mogelijk cashflow te verzilveren. Hoe is dit idee van ongeremde groei kunnen ontstaan? Hoe komt het dat bankiers absurd hoge bonussen normaal vinden? Hoe komt het dat ogenschijnlijk verstandige mensen beslissingen nemen die tot financiële malaise leiden?

In deze uitgave gaat David De Cremer op zoek naar de psychologie achter de financiële crisis. Hij laat via concrete voorbeelden zien hoe menselijke emoties en denkfouten tot zelfbedrog, eigenbelang en kortetermijndenken hebben geleid. Nieuwe regels en gedragscodes kunnen tot op zekere hoogte zorgen voor verbetering. Belangrijker is het ontwikkelen van een moreel kompas, gebaseerd op normale beloningen, intrinsieke motivatie en sociale verantwoordelijkheid. Hiervoor moeten bankiers en managers eerst leren begrijpen waarom mensen handelen zoals ze doen.

Over de auteur:

David De Cremer (1972) is hoogleraar gedrags- en bedrijfsethiek aan de Rotterdam School of Management. Hij is tevens gasthoogleraar aan de London Business School en de Universiteit van Gent. De Cremer heeft tal van internationale wetenschappelijke onderscheidingen ontvangen voor zijn onderzoeken.