Gedeelde zorg : Veerkrachtige netwerken - overbodige hulpverlening

Bart Libbrecht - Anouk Pieters

overzicht

Het welzijn van een cliënt in de zorgsector wordt sterk bepaald door de steun van belangrijke mensen in zijn omgeving. Dit betekent dat het betrekken van de sociale context van de cliënt noodzakelijk is voor een effectieve hulpverlening. Aan de hand van inzichten uit onder andere de sociobiologie bekijkt dit boek hoe sociale steun de veerkracht van zorgcliënten verhoogt.
 9789401418942 /  LannooCampus /  2014 /  1ste editie /  334p. /  pb / 

Gedeelde zorg : Veerkrachtige netwerken - overbodige hulpverlening

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Een pleidooi voor vermaatschappelijking van de zorgverlening

Het welzijn van een cliënt in de zorgsector wordt sterk bepaald door de steun van belangrijke mensen in zijn omgeving. Dit betekent dat het betrekken van de sociale context van de cliënt noodzakelijk is voor een effectieve hulpverlening.

Aan de hand van inzichten uit onder andere de sociobiologie bekijkt dit boek hoe sociale steun de veerkracht van zorgcliënten verhoogt.

Via theorie, praktijk en een verhelderende case toont het hoe die ideeën ons in staat stellen om de cliënt met zijn sociale context te verbinden, en vooral hoe ze ons helpen om die context om te bouwen tot een netwerk.

Netwerken bieden voor de hulpverlener meer potentieel dan een zuivere sociale context om gericht de problemen van een cliënt aan te pakken. Mensen met een goed netwerk worden ook geconfronteerd met uitdagende problemen, maar ze worden minder uit hun lood geslagen omdat ze kunnen rekenen op praktische, emotionele en morele steun. Netwerken zijn reservoirs waar mensen kracht uit putten om met de problemen van het leven om te gaan.

Gedeelde zorg breekt een lans voor dit onbenut potentieel.