Geld & gevoel : Over emoties, economie en ethiek

Henriëtte Prast

overzicht

In het boek 'Geld en gevoel, over emoties, economie en ethiek' gebruikt Henriëtte Prast inzichten uit de psychologisch wetenschap om dit soort verschijnselen te verklaren. Maar de relatie tussen emoties en economie is geen eenrichtingsverkeer. Keuzes in ons gevoelsleven en zelfs in onze ethiek worden soms beïnvloed door economische afwegingen.
 9789025415808 /  Business Contact /  2002 /  96p. /  hc / 

Geld & gevoel : Over emoties, economie en ethiek

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Economen zijn geneigd de mens als een rationeel wezen te zien. Maar wie om zich heen kijkt, ziet verschijnselen die moeilijk te rijmen zijn met het uitgangspunt van de rationele mens: beleggers vertonen kudde gedrag dat in hun nadeel werkt en vrouwen hebben een achterstand op de arbeidsmarkt die niet valt te verklaren uit hun capaciteiten.

In het boek 'Geld en gevoel, over emoties, economie en ethiek' gebruikt Henriëtte Prast inzichten uit de psychologisch wetenschap om dit soort verschijnselen te verklaren. Maar de relatie tussen emoties en economie is geen eenrichtingsverkeer.

Keuzes in ons gevoelsleven en zelfs in onze ethiek worden soms beïnvloed door economische afwegingen. Het geven van een diamanten verlovingsring bijvoorbeeld, een traditie waaraan wij nu een romantische betekenis toekennen kent een puur economische grondslag.

De auteur kiest ernstige en grappige alledaagse en maatschappelijke verschijnselen om haar inzichten toe te lichten

Inhoudsopgave

Voorwoord

Inleiding

Emoties op de werkvloer

Beleggersgevoelens

De economie van huiselijk geluk

De emotionele consument

De economie van misdaad en straf

Economie en ethiek