Geluksvogels : of waarom we het nooit zo goed hadden

Sebastien Valkenberg

overzicht

Het huidige tijdsgewricht kenmerkt zich door ongekende vrijheid en welvaart. Nog nooit hebben zoveel mensen zich kunnen richten op het goede leven. Nu deze langgekoesterde idealen zijn verwezenlijkt zijn de reacties echter lauw. Volgens de vele cultuurpessimisten zou ‘onze’ tijd getekend worden door een veelheid aan kwalen: consumentisme, hedonisme, egoïsme, cynisme en kapitalisme.

 9789026320576 /  Ambo /  2010 /  1ste editie /  240p. /  pb / 

Geluksvogels : of waarom we het nooit zo goed hadden

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Het huidige tijdsgewricht kenmerkt zich door ongekende vrijheid en welvaart. Nog nooit hebben zoveel mensen zich kunnen richten op het goede leven.

Nu deze langgekoesterde idealen zijn verwezenlijkt zijn de reacties echter lauw.

Volgens de vele cultuurpessimisten zou ‘onze’ tijd getekend worden door een veelheid aan kwalen: consumentisme, hedonisme, egoïsme, cynisme en kapitalisme. Is het werkelijk zo slecht toeven in het heden?

In Geluksvogels onderzoekt Sebastien Valkenberg op eigenzinnige wijze verschillende verworvenheden van de moderne tijd.

Hierbij gaat hij in op vragen als: wat is het verband tussen het lichtknopje bij ons thuis en de Verlichting van Immanuel Kant? Waarom vormen de polders zo’n hoopvol landschap Waarom kunnen Guus Geluk en Donald Duck zich niet verzekeren en mensen wel?

Aan de hand van grote denkers als Aristoteles, Niccolò Machiavelli en John Rawls komt Valkenberg tot de slotsom dat hij niet in een ander tijdperk zou willen leven dan het huidige.

Inhoudsopgave

Vooraf

De kosmos

De samenleving

De mens

Verantwoording

Dankwoord

Bibliografie

Personenregister