De onzichtbare hand : Hoe markteconomieën opkomen en ondergaan

Bas van Bavel

overzicht

Het is een sprookje dat onze markteconomie een onmisbare voorwaarde voor welvaart en rechtsstaat is. Dat weet de internationaal gezaghebbende Nederlandse economisch historicus Bas van Bavel onweerlegbaar aan te tonen. Hij toetst de abstracte beweringen van de economen genadeloos aan de historische werkelijkheid. De vrije markt, die aanvankelijk breed werd omarmd, blijkt na enige tijd de welvaartsgroei juist te remmen: nieuwe economische elites veroveren met hun rijkdom politieke en juridische macht en sluiten nieuwkomers buiten.
 9789044634365 /  Prometheus /  2017 /  1ste editie /  485p. /  pb / 

De onzichtbare hand : Hoe markteconomieën opkomen en ondergaan

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Het is een sprookje dat onze markteconomie een onmisbare voorwaarde voor welvaart en rechtsstaat is. Dat weet de internationaal gezaghebbende Nederlandse economisch historicus Bas van Bavel onweerlegbaar aan te tonen.

Hij toetst de abstracte beweringen van de economen genadeloos aan de historische werkelijkheid. De vrije markt, die aanvankelijk breed werd omarmd, blijkt na enige tijd de welvaartsgroei juist te remmen: nieuwe economische elites veroveren met hun rijkdom politieke en juridische macht en sluiten nieuwkomers buiten.

De ongelijkheid neemt toe, investeringen nemen af. Zo ging het tijdens de bloeitijd van de Arabische cultuur in Irak, in de Italiaanse steden ten tijde van de Renaissance, en ook in de Gouden Eeuw van Antwerpen en Amsterdam. En in onze tijd zal het niet anders zijn.

Door ons vast te ketenen aan het Angelsaksische marktmodel hebben we onze eigen mogelijkheden om een neergaande cyclus te stuiten ernstig beknot.

Inhoudsopgave

Voorwoord

Dankwoord

1. Markten: een inleiding

2. Markten in een vroegmiddeleeuws rijk. Irak 500-1100

3. Markten in middeleeuwse stadstaten. Midden- en Noord-Italië 1000-1500

4. Markten in laatmiddeleeuwse en vroegmoderne landsheerlijkheden. De Nederlandse 1100-1800

5. Markten in moderne staten. Engeland, de Verenigde Staten en West-Europa 1500-2000

6. Conclusie. Waarom markteconomieën op de lange termijn fundamenteel onverenigbaar zijn met welvaart, gelijkwaardigheid en brede besluitvorming

Naschrift

Beredeneerde bibliografie

Namenregister

Geografisch register

Zakenregister