Geweldloze Communicatie. Ontwapenend, doeltreffend en verbindend

Marshall Rosenberg

overzicht

Geweldloze Communicatie helpt ons stevig in het leven te staan, te zeggen wat we willen én te horen waar het de ander om gaat. Het is een taal van mededogen waarmee we de machtsstrijd overstijgen en bewegen naar samenwerking en vertrouwen.
 97890477036170 /  Lemniscaat /  2010 /  2de editie /  224p. /  hc / 

Geweldloze Communicatie. Ontwapenend, doeltreffend en verbindend

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Deze nieuwe, gebonden editie volgt de herziene Amerikaanse tekst uit 2010. ‘Al onze handelingen worden ingegeven door de motivatie onze eigen behoeften in te vullen’ - Marshall Rosenberg

Boos worden is een manier om in onze behoefte te voorzien. Hoe kun je op een andere manier overbrengen wat je wilt? Zonder jezelf of de ander tekort te doen?

Geweldloze Communicatie helpt ons stevig in het leven te staan, te zeggen wat we willen én te horen waar het de ander om gaat. Het is een taal van mededogen waarmee we de machtsstrijd overstijgen en bewegen naar samenwerking en vertrouwen.

Zo verloopt de communicatie ontwapenend, doeltreffend en verbindend. De belangstelling voor Rosenbergs benaderingswijze is groter dan ooit.

In Nederland en België houden talrijke organisaties zich al jaren bezig met het bekendmaken en trainen van het model -- niet alleen in de privésfeer, maar ook op de werkplek, op school en in de politiek.

Volgens de Amerikaanse klinisch psycholoog Marshall B. Rosenberg (1934) is de manier waarop we communiceren - meestal onbedoeld - gewelddadiger dan we beseffen doordat de uitdrukkingen die we gebruiken vaak nodeloos beschuldigend zijn. Hij laat aan de hand van sprekende voorbeelden zien dat het ook anders kan: helder, direct en met aandacht en respect voor beide partijen.

Zo worden latente conflicten voorkomen, verlopen onderhandelingen soepeler en kunnen gesprekken snel en met het gewenste resultaat worden afgesloten. Kortom, de communicatie verloopt ontwapenend en doeltreffend.

De belangstelling voor Rosenbergs benaderingswijze is groter dan ooit. De Verenigde Naties ondersteunen zijn werk overal ter wereld, bijvoorbeeld in het Midden-Oosten, het voormalige Joegoslavië, Rwanda, Sierra Leone en Sri Lanka. In Nederland en België houdt het Centrum Geweldloze Communicatie zich al jaren bezig met het bekendmaken en trainen van het model, niet alleen in de privé-sfeer, maar ook op de werkplek, op school en in de politiek.

Inhoudsopgave

Dankbetuiging

Voorwoord

1. Geven vanuit je hart - het hart van geweldloze communicatie

2. Communicatie die mededogen blokkeert

3. Waarnemen zonder oordeel

4. Gevoelens herkennen en uiten

5. Verantwoordelijkheid nemen voor je gevoelens

6. Verzoeken om datgene wat jouw leven kan verrijken

7. Met mededogen ontvangen

8. De kracht van mededogen

9. Mededogend zijn voor jezelf

10. Boosheid volledig uiten

11. Beschermend ingrijpen

12. Jezelf bevrijden en anderen ondersteunen

13. Waardering uiten in geweldloze communicatie

Nawoord

Bibliografie

Informatie over het Centrum Geweldloze Communicatie Lucy Leu,

Werkboek Geweldloze Communicatie

Over de schrijver

Hoe het geweldloze-communicatieproces gebruikt kan worden

Wat anderen zeggen over geweldloze communicatie