Gezondheidsbevordering en leefstijl : Een praktische inleiding

Lex Lemmers - Jeroen de Greef

overzicht

We leven steeds langer en over het algemeen gezonder. Maar ook welvaartsziekten als gevolg van een ongezonde leefstijl, zoals obesitas en diabetes type 2, nemen toe. Daarnaast is het verschil in levensverwachting tussen lager en hoger opgeleiden groot. Om gezondheidsverschillen en welvaartsziekten terug te dringen en een gezonde leefstijl aan te leren is meer nodig dan alleen goede zorg.
 9789024421534 /  Boom /  2018 /  1ste editie /  312p. /  pb / 

Gezondheidsbevordering en leefstijl : Een praktische inleiding

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

We leven steeds langer en over het algemeen gezonder. Maar ook welvaartsziekten als gevolg van een ongezonde leefstijl, zoals obesitas en diabetes type 2, nemen toe.

Daarnaast is het verschil in levensverwachting tussen lager en hoger opgeleiden groot. Om gezondheidsverschillen en welvaartsziekten terug te dringen en een gezonde leefstijl aan te leren is meer nodig dan alleen goede zorg.

Het bevorderen van gezondheid en een gezonde leefstijl op school en op het werk, in de wijk en in de zorg biedt grote kansen voor gezondheidswinst. Professionals in zorg, welzijn en preventie spelen een centrale rol in het bevorderen van gezond gedrag en het stimuleren van positieve gezondheid. Gezondheidsbevordering en leefstijl helpt de toekomstig professional inzicht te verkrijgen in de wereld van gezondheidsbevordering.

Verschillende vraagstukken worden helder geanalyseerd en beantwoord aan de hand van de leefstijlthema's Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding, Ontspanning en Drugs (BRAVO +D). Vanuit deze leefstijlthema's leren studenten verbinding te leggen tussen theorie en praktijk, met behulp van casuïstiek en opdrachten.

Gezondheidsbevordering en leefstijl is bedoeld voor hbo-studenten die zich voorbereiden op een toekomst als professional in zorg, welzijn en preventie, waaronder primair verpleegkundigen, diëtisten en leefstijlcoaches.

Over de auteurs :

 Dr. Lex Lemmers (1961) is sociaalpsycholoog en heeft jarenlange ervaring als gezondheidsbevorderaar bij diverse landelijke gezondheidsorganisaties.

Jeroen de Greeff MSc (1989) is sociaalwetenschapper en werkzaam als implementatiedeskundige op het gebied van alcohol-, drugs- en tabakspreventie. In hun dagelijkse werk bij het Trimbos-instituut slaan de auteurs een brug tussen wetenschap en praktijk.

Aan dit boek werkte een groot aantal deskundigen mee van diverse gezondheidsorganisaties en leefstijlinstituten.