Grenzen aan de transparantie

Piet Hein Coebergh - Edi Cohen

overzicht

De wereld lijkt steeds transparanter, maar die transparantie - in vrijheid van meningsuiting, privacy, fatsoen, bedrijfsstrategieƫn en verwante thema's - krijgen we niet voor niets. Hoe open willen en kunnen we zijn? Wat betekent transparantie voor onze samenleving? En kunnen we met alle benodigde informatie overweg?

 9789047002840 /  Business Contact /  2009 /  228p. /  pb / 

Grenzen aan de transparantie

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

De wereld lijkt steeds transparanter, maar die transparantie - in vrijheid van meningsuiting, privacy, fatsoen, bedrijfsstrategieën en verwante thema's - krijgen we niet voor niets. Hoe open willen en kunnen we zijn? Wat betekent transparantie voor onze samenleving? En kunnen we met alle benodigde informatie overweg?

Deze en andere vragen stelden Piet Hein Coeberg en Edi Cohen aan vooraanstaande experts uit de politiek, wetenschap, journalistiek, overheid en het bedrijfsleven. Sommigen menen dat meer transparantie dwingt tot het democratiseren van kennis, en dus van macht.

Dat bevordert de emancipatie, het onderling vertrouwen en maatschappelijke zekerheden. Anderen stellen dat de eis van transparantie juist een verstikkend juridisch doolhof oplevert dat onderling wantrouwen cultiveert en leidt naar een Orwelliaanse samenleving. De gesprekken leren dat grenzen aan transparantie vooral individueel bepaald zijn.

Deze bundel bevat persoonlijke, gedreven betogen, die een waardevolle bedrage leveren aan het publiek debat over dit actuele onderwerp.

Enkele stellingen uit het boek:

'Schijnwerpers belemmeren creativiteit' - Alexander Rinnooy

Kan 'Je moet je altijd afvragen waarom iemand transparant wil zijn, of juist niet' - Jacob Gelt Dekker

'Als je saai bent hoef je minder transparant te zijn' - Hans Hoogervorst

'Veiligheid zal transparantie steeds vaker in de weg staan' - Rob de Wijk

'De consument bepaalt wat transparant is' - Arendo Joustra

'Transparantie raakt onze diepste angsten' - Jaap Winter