HB ontwikkelingsgericht coachen : een hefboom voor zelfsturing

Rudy Vandamme

overzicht

Een coach wil vooruitgang zien. Daarom is het van belang niet alleen te coachen bij de uitoefening van een specifieke taak, maar ook bij de ontwikkeling van het zelfsturend vermogen. Dit maakt mensen bekwaam om nieuwe taken zelf aan te pakken. De auteur biedt coaches een denkkader en methoden om de ontwikkeling van het zelfsturend vermogen bij anderen te stimuleren.
 9789024416301 /  Nelissen /  2007 /  4de editie /  304p. /  pb / 

HB ontwikkelingsgericht coachen : een hefboom voor zelfsturing

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Details

Een coach wil vooruitgang zien. Daarom is het van belang niet alleen te coachen bij de uitoefening van een specifieke taak, maar ook bij de ontwikkeling van het zelfsturend vermogen.

Dit maakt mensen bekwaam om nieuwe taken zelf aan te pakken. De auteur biedt coaches een denkkader en methoden om de ontwikkeling van het zelfsturend vermogen bij anderen te stimuleren.

Met dit boek wil Rudy Vandamme u stimuleren creatief en geïnspireerd aan de slag te gaan met uw dienstverlening of communicatie. Als u al weet hoe u iemand met doelgerichte actieplannen kunt helpen en als u de elementaire gespreksmethoden al beheerst, biedt dit boek u de mogelijkheid om met persoonlijke ontwikkelingsaspecten te leren werken. Het is een stapje verder in het helpen van mensen.

De toepassingen zijn oneindig en veel breder dan sport en management. Als u mensen vooruit wilt helpen met hun ervaringen, activiteiten of projecten, kunt u meer doen dan ondersteunen of acties in de gaten houden. Het gaat er bij ontwikkelingsgerichte aspecten om dat u na gaat hoe iemand zijn bezigheden, ervaringen en problemen meer zelf kan sturen In dit boek vindt u de fundamenten om een coach te worden die het persoonlijk aspect methodisch kan hanteren, zoals de methodiek om patronen te zoeken, de manieren om de zelfsturing te bevorderen, een coachingtraject in zeven fasen en een model met vijf niveaus van zelfsturing.

De modellen zijn oorspronkelijk en het resultaat van jarenlang onderzoek. De essentie van de ontwikkelingsgerichte aanpak wordt duidelijk gemaakt door schema's, cartoons en vier uitvoerige casussen uit diverse sectoren. De modellen en technieken worden stevig onderbouwd met een visie op de maatschappelijke betekenis van coaching. Coaching is een nieuwe gespreksvorm die zich profileert naast advisering, therapie, leiderschap, opleiding en hulpverlening.

Het unieke van coaching is dat het aspecten uit het persoonlijke leven van mensen in een educatief en ontwikkelingsgericht kader plaatst. Coaching transformeert problemen, gebeurtenissen, patronen en verstrengelingen door ze onder projectmatige zelfsturing te brengen.

Inhoudsopgave

Module 1. Typisch coaching: ontdek jezelf als coach

Module 2. De verstrengeling tussen de persoon en zijn project: zoek het patroon

Module 3. De stappen in een coachingsgesprek: reflecteer over de aanpak

Module 4. De fasen in het coachingstraject: volg de persoonlijke ontwikkeling Module 5. Het ontwikkelingsdenken: bepaal het niveau van zelfsturing