Het geluk in jezelf

Deepak Chopra

overzicht

Het vinden van geluk is het belangrijkste levensdoel van de mens, maar dat is nog niet zo eenvoudig te realiseren. We streven materiƫle zaken na, zoals een groter huis, een mooiere auto of luxeartikelen. We zijn op zoek naar een goede relatie, naar veiligheid en waardering. We willen vrij en creatief in het leven kunnen staan.
 9789069637426 /  Altamira-Becht /  2008 /  3de editie /  227p. /  HC / 

Het geluk in jezelf

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Het vinden van geluk is het belangrijkste levensdoel van de mens, maar dat is nog niet zo eenvoudig te realiseren. We streven materiële zaken na, zoals een groter huis, een mooiere auto of luxeartikelen. We zijn op zoek naar een goede relatie, naar veiligheid en waardering. We willen vrij en creatief in het leven kunnen staan.

Sommige mensen zoeken naar rijkdom of macht, anderen naar roem. Maar als je vraagt waarom, zoals Deepak Chopra doet, blijkt het antwoord uiteindelijk altijd hetzelfde: mensen denken dat ze pas echt gelukkig zullen zijn als ze bereikt hebben wat ze willen.

Chopra stelt de vraag waarom we geluk eigenlijk niet tot ons eerste levensdoel maken, waarom we het nastreven op een indirecte manier.

In 'Het geluk in jezelf' laat hij zien dat uiterlijke bronnen van geluk nooit tot echte vreugde leiden. Vreugde definieert hij als een innerlijke conditie die bepaalt hoe we de wereld bekijken en beleven. Als we de onuitputtelijke bron van geluk in onszelf ontdekken, worden we ons bewust van een grote innerlijke kracht die ons vrij maakt van angst en beperkingen en waardoor we alles wat we willen in overvloed kunnen realiseren.

Hoe meer we leven vanuit het geluk in onszelf, hoe meer we zullen merken dat onze wensen als vanzelf worden vervuld, in de vorm van synchroniciteit en toeval. We bereiken dan wat in veel spirituele tradities wel een toestand van ‘genade’ wordt genoemd. Maar volgens Chopra is dit niet het hele verhaal. Hoewel geluk het allerbelangrijkste levensdoel is, is ons diepste verlangen het doorgronden van het mysterie van ons bestaan.

Met dit sprankelend geschreven nieuwe boek wijst hij ons de weg naar ons innerlijke zelf, de bron van alles wat bestaat.

Inhoudsopgave

Dankwoord

Deel I - Het probleem: Niet weten wie we zijn

1. Wat wil ik?

2. Wie ben ik?

3. Waarom vergeet ik wie ik ben?

4. Hoe werk ik mee aan het scheppen van mijn werkelijkheid?

Deel II - Het recept: Niet vergeten wie we zijn

5. Waar ga ik na de dood naartoe?

6. Wat is de sleutel tot duurzaam geluk?

7. Hoe kan ik moeiteloos leven?

8. Wanneer zal ik volledig ontwaakt zijn?

Deel III - De praktijk: Ervaren wie we zijn

9. Wat is kracht en hoe word ik krachtig?

10. Wat is vrijheid en hoe ervaar ik dat ik vrij ben?

11. Wat is genade en hoe leef ik in genade?

12. Het oneindige

Bijlage: De oude en nieuwe paradigma's

Over Vedanta

Over de auteur