Het mysterie van creativiteit ; Scheppingskracht ontsluiten binnen organisaties

Henk Jan Hoefman - Linette Schuijt

overzicht

Binnen organisaties worden mensen steeds meer aangesproken op hun scheppende potentieel. De creatieve en innovatieve kracht van een bedrijf is immers in de groeiende internationale concurrentie een onontbeerlijke kwaliteit.
 9789056701765 /  Asoka /  2008 /  144-CDp. /  pb / 

Het mysterie van creativiteit ; Scheppingskracht ontsluiten binnen organisaties

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

We hebben allemaal een vermogen om te scheppen en te herscheppen. Veelal wordt creativiteit beschouwd als een uitzonderlijke gave, die is voorbehouden aan genieën, kunstenaars en uitvinders. Maar elk mens beschikt over creatieve vermogens.

ZINschrift 4 zoekt naar de mysterieuze kern van het scheppingsproces. In een aantal essays en interviews worden enkele fascinerende aspecten van het creatieproces ontrafeld. Het geeft de lezer impulsen om zijn eigen creatieve vermogen aan te boren. Dit kan tot grote voldoening leiden en uitzonderlijke prestaties opleveren. Het ZINschrift heeft wederom de herkenbare en ritmische opbouw van vijf prikkelende essays, drie verrassende interviews en twee mooie kunstkaternen.

Er zijn bijdragen te verwachten van onder andere: Hans Korteweg, Stef Bos, H.J. Witteveen, Marc van Roon, Gert van Santen, Linette Schuijt en Henk-Jan Hoefman.

Binnen veel organisaties wordt geen (optimaal) gebruik gemaakt van de creatieve vermogens die - volgens de auteurs/redacteuren - in principe ieder mens in zich heeft. In de inleiding onderscheiden zij vijf aspecten van het creatieproces: (1) de dans tussen de (spirituele) vonk en het ambachtelijke (2) het vernietigen van verstolde vormen om nieuwe creaties mogelijk te maken (3) moedige volharding en vertrouwen op creatieve stroom (4) onze talenten aanspreken voor waardecreatie en (5) samen scheppen, co-creeren, binnen bestaande structuren.

Na de inleiding volgt het eerste kunstkatern, 'Creatie in actie', waarin na een korte beschrijving tien thema's in beeldende collages en in piano-improvisaties (op cd in hoes) zijn weergegeven. Over elk van de vijf aspecten is een overzichtelijk essay geschreven door een ter zake deskundige, afgewisseld met drie interviews en een tweede kunstkatern,

Een wereld, waarin je eindeloos verder kunt dromen met - na een korte inleiding - tien afbeeldingen van werken uit een (bedrijfs)kunstcollectie. Uitgegeven als vierde ZINschrift. ZIN is een organisatie voor zingeving en werk. Een diepgaand boek dat individuen - en daarmee ook organisaties - op vele vlakken kan inspireren tot (samen) creeren.