Het woord is aan u! Over spreken in het openbaar

Tjeo IJzermans - Lex Eckhardt

overzicht

Wist u dat maar heel weinig mensen tevreden zijn over hun spreekprestaties? Het gaat niet vlot genoeg, ze vinden dat ze niet soepel op vragen reageren en niet kunnen improviseren, ze zien zichzelf als een hark voor de zaal staan
 9789058715616 /  Thema /  2009 /  7de editie /  104p. /  pb / 

Het woord is aan u! Over spreken in het openbaar

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Uit betrouwbaar Nederlands onderzoek blijkt dat 'Spreken in het openbaar' op plaats vier staat in de top tien van de meest beangstigende dingen in een mensenleven.

Ergens geen controle over hebben is een veel voorkomende oorzaak van angst. En juist dat maakt spreken in het openbaar eigenlijk een vreemde eend in deze top tien, want spreken voor een groep is een vaardigheid die u kunt leren, een angst die u kunt overwinnen..

Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk ook dat er een sterke afname is van de spreekangst naarmate men meer oefening en ervaring heeft. Dan wordt het gevoel van het gebrek aan controle langzamerhand overwonnen. En precies dat laatste is wat 'Het woord is nu aan u!' aan de orde stelt.

De auteurs laten zien waar uw vrees voor de zaal vandaan komt en geven u een methode waarmee u de spanning leert terug te brengen tot een voor u aanvaardbaar niveau. Uiteraard behandelen de auteurs naast de basisvaardigheden ook moeilijke situaties. Omgaan met lastige vragenstellers bijvoorbeeld en 'voor de vuist weg' spreken. En dan is er nog iets anders..

Wist u dat maar heel weinig mensen tevreden zijn over hun spreekprestaties? Het gaat niet vlot genoeg, ze vinden dat ze niet soepel op vragen reageren en niet kunnen improviseren, ze zien zichzelf als een hark voor de zaal staan, noem maar op.

Ook hier gaan wij in dit boek uitgebreid op in: in 'Het woord is nu aan u!' wordt u uitgenodigd om de kracht van uw persoonlijke stijl te ontdekken en - met nadruk hierop - uw spreekvaardigheden verder te ontwikkelen. Daarvoor is, naast de theorie, de tips en de verbeterpunten, veel plaats ingeruimd in de vorm van praktische oefeningen en opdrachten.

En deze combinatie van theorie en praktijk maakt 'Het woord is nu aan u!' een absolute aanrader van iedereen die voor groepen spreekt. Zowel beginnende als meer ervaren sprekers zullen er veel onmisbare informatie en verrassende inzichten in vinden.

Inhoudsopgave

1. Sprekers bij verschillende gelegenheden

2. Hoe bereid ik de toespraak voor?

3. Hoe deel ik de toespraak in?

4. Het gebruik van audiovisuele hulpmiddelen

5. De spreker doet meer dan woorden uitspreken

6. Wat kunt u allemaal met uw stem?

7. Opkomen en microfoongebruik

8. Ontspanningsoefening

9. De zenuwen slaan toe

10. Het bestrijden van angstaanjagende hersenspinsels

11. Omgaan met moeilijke en onverwachte situaties

12. Voor de vuist weg spreken

13. Hoe doe ik het eigenlijk?

14. En nu aan de slag!