Details
Het enorme succes van het boek 'Beren op de weg, spinsels in je hoofd' maakt één ding overtuigend duidelijk: er is veel behoefte aan een methode om beter om te gaan met werksituaties die stress, frustraties en niet-productief gedrag opleveren.
De Rationele Effectiviteits Training, de RET, is zo'n methode. In 'Hoe maak ik van een olifant weer een mug?' bouwen IJzermans en Bender voort op 'Beren op de weg, spinsels in je hoofd'. Ze herhalen kort de uitgangspunten van de RET - waardoor het boek ook voor beginners goed te volgen is - en bespreken de functies van verschillende emoties en de irrationele gedachten die daar vaak de oorzaak van zijn.
Daarna gaan ze dieper in op veelvoorkomende problemen als uitstelgedrag, weerstanden tegen verandering, schuldgevoel en onzekerheid. De vele voorbeelden, de prettig leesbare stijl en de herkenbare problematiek maken van dit boek onmisbaar voor mensen die bewust willen werken.
Inhoudsopgave Voorwoord
Deel A - De methode 1. De RET in vogelvlucht 2. Emoties en hun functies 3. Wat zijn irrationele ideeën? 4. Veranderingsstrategieën: het uitdagen 5. Oefenen en veranderen
Deel B - Emoties 6. Boosheid 7. Angst 8. Verdriet, somberheid en schuld 9. Blijdschap
Deel C - Irrationele gedachten 10. Alles moet perfect! 11. Vinden zij mij aardig? 12. Ik kan er niet tegen!
Deel D - Enkele thema's verder uitgewerkt 13. Leidinggeven zonder leed 14. Morgen doe ik het echt 15. Waarom altijd weer die veranderingen? 16. Mijn probleem is dat ik een probleem heb Bijlage: Het acht-stappen-model
Over de auteurs
Geraadpleegde literatuur