Hysterie : een cultuurdiagnose

Marc Schuilenburg

overzicht

'Wees niet bang voor de hysterie, want ze bestaat niet,' zo beweert de DSM-5. Volgens deze bijbel van psychologen en artsen is de hysterie verdwenen, niet meer van deze tijd. Maar als de hysterie iets is van het verleden, waarom is ze dan zo aanwezig in het heden? Of het nu gaat over de beeldvorming over asielzoekers, het jaarlijkse kookpunt rond Zwarte Piet of het collectieve gevoel van onveiligheid, hysterie is een vast verschijnsel in onze cultuur.
 9789024424245 /  Boom /  2019 /  1ste editie /  224p. /  pb / 

Hysterie : een cultuurdiagnose

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Criminoloog Marc Schuilenburg laat zien dat hysterie overal is in onze cultuur.

'Wees niet bang voor de hysterie, want ze bestaat niet,' zo beweert de DSM-5.

Volgens deze bijbel van psychologen en artsen is de hysterie verdwenen, niet meer van deze tijd. Maar als de hysterie iets is van het verleden, waarom is ze dan zo aanwezig in het heden? Of het nu gaat over de beeldvorming over asielzoekers, het jaarlijkse kookpunt rond Zwarte Piet of het collectieve gevoel van onveiligheid, hysterie is een vast verschijnsel in onze cultuur.

Medici, historici, criminologen, psychoanalytici en filosofen, maar ook schilders, schrijvers en filmmakers hebben zich allemaal beziggehouden met de hysterie. Ondanks de eeuwenlange fascinatie voor de hysterie is de betekenis ervan vaag en omstreden.

Er is altijd discussie geweest over wat er nu wel en wat er niet onder moet worden begrepen, en zelfs over de vraag of ze überhaupt bestond.

Die discussie duurt nog steeds voort, getuige ook de DSM. Daarom onderzoekt Marc Schuilenburg wat hysterie is en waarom ze juist nu overal de kop opsteekt.