Ik kwam sprak en overwon : Presenteren met stijl, flair en passie

Jeu Consten

overzicht

We verschuilen ons bij professionele presentaties steeds vaker achter de beamer en laptop. En dat terwijl toch de manier van presenteren het succes van een toespraak bepaalt. Dit boek beperkt zich daarom tot toespraken en presentaties zonder hulpmiddelen.

 9789058713599 /  Thema /  2010 /  2de editie /  158p. /  pb / 

Ik kwam sprak en overwon : Presenteren met stijl, flair en passie

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Ceremoniële toespraken, een jubileum of een afscheid; het zijn allemaal mijlpalen in het leven die daarom een bijzondere toespraak verdienen. En er zijn natuurlijk nog veel meer situaties te bedenken die een authentieke toespraak verdienen: een personeelstoespraak, een bedrijfspresentatie, een grafrede, een toast.

Een ding hebben ze gemeen: wanneer ze gehouden worden door iemand met een gepassioneerd verhaal, worden ze onvergetelijk.

Maar tegenwoordig lijkt het wel alsof hulpmiddelen de taak van de spreker hebben overgenomen. We verschuilen ons bij professionele presentaties steeds vaker achter de beamer en laptop. En dat terwijl toch de manier van presenteren het succes van een toespraak bepaalt.

Dit boek beperkt zich daarom tot toespraken en presentaties zonder hulpmiddelen. ‘Ik kwam, sprak en overwon’ is geen kant-en-klaar receptenboek. Het wil u als spreker juist stimuleren uw eigen stijl te vinden en verder te ontwikkelen. Het bespreekt natuurlijk ook allerlei lastige situaties waarmee u als spreker geconfronteerd kunt worden: onwillig publiek, kletsers, critici, en hoe u daar op een adequate en assertieve manier mee om kunt gaan.

Voor improvisatiekunstenaars onder ons geeft het boek nuttige tips en oefeningen. Het wordt tijd dat we weer leren vertellen. Daarvoor hebben we drie soorten gereedschap: onze hersenen (voor de inhoud van ons verhaal), onze stem (voor de auditieve overdracht) en ons lichaam (voor de visuele ondersteuning). Voor wie hiermee aan de slag wil, is dit boek een must read.

Inhoudsopgave

Inleiding

1 De voorbereiding: algemene en praktische tips

2 Opbouw van de presentatie

3 Het auditieve deel: stem

4 Het visuele deel: het lichaam

5 Stijl en passie

6 De gelegenheidstoespraak: van de wieg tot het graf

7 Improviseren

8 Interactie met publiek

Nawoord

Bijlagen

Literatuur