In 2030 - Vier vergezchten :

Hans Stegeman - Danijela Piljic - Anke Struijs

overzicht

De wereld wordt geconfronteerd met tal van kolossale uitdagingen -- van financiƫle crises tot steeds schaarsere en duurdere grondstoffen en vergrijzing. Onze reactie hierop zal mede worden bepaald door onze verwachtingen over de verdere ontwikkelingen: wat zal de toekomst ons brengen?
 9789055948505 /  Scriptum /  2011 /  1ste editie /  269p. /  hc / 

In 2030 - Vier vergezchten :

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

De wereld wordt geconfronteerd met tal van kolossale uitdagingen -van financiële crises tot steeds schaarsere en duurdere grondstoffen en vergrijzing. Onze reactie hierop zal mede worden bepaald door onze verwachtingen over de verdere ontwikkelingen: wat zal de toekomst ons brengen? Wat zijn de grote machtsblokken over twintig jaar? Zetten we nieuwe stappen in internationale samenwerking of komt er een nieuwe Koude oorlog?

Pakken we voedsel en energievraagstukken aan of krijgen we te maken met steeds grotere tekorten en alsmaar stijgende prijzen? Houden de euro en de Europese Unie stand?

Op deze en tal van andere cruciale vragen over de wereld van 'morgen' geven economen van de Rabobank in dit boek de mogelijke antwoorden: geen 'voorspellingen' maar vier scenario's voor de wereld en Nederland anno 2030, variërend van harmonieus tot conflictueus en van evolutionair tot revolutionair. Op een plausibele manier wordt geschetst waar een gematigde en geleidelijke ontwikkeling of juist snelle en schoksgewijze verandering toe kunnen leiden.

'In 2030' schets de mogelijke contouren van een niet eens heel verre toekomst-de diverse mogelijke uitkomsten van trends die we nu al signaleren-en kan zo bijdragen tot een grotere bewustwording omtrent de uitdagingen waarvoor we staan, als politicus of beleidsvormer, als manager of bestuurder en als individuele burger.

De vele illustraties, grafieken en tabellen gecombineerd met de schetsen van enkele dagen uit het leven van Farida de Vries (de fictieve en prototypische urban professional anno 2030) maken 'In 2030' bovendien tot een uiterst gevarieerde ontdekkingsreis en een bijzonder leerzame lees- en bladerervaring.

'In 2030' beschrijft uw mogelijke toekomst - doe er uw voordeel mee. 

 Inhoudsopgave

Voorwoord

Dankwoord

Inleiding

1. Een onzekere wereld: de stuwende krachten

2. Vier vergezichten voor 2030

3. De wereldeconomie in 2030

4. Wonen en werken in Nederland in 2030

5. De financiële sector in 2030

6. Grondstofzekerheid en duurzame economische ontwikkeling in 2030

7. Vier scenario's, nog meer mogelijkheden

Bijlagen

Literatuur

Noten