Innovatie(f) Organiseren

Petra de Weerd-Nederhof - Bart van Looy - Klaasjan Visscher

overzicht

Het organiseren van innovatie is een complex, weerbarstig en avontuurlijk proces, met vele vragen en weinig pasklare antwoorden. Dit boek bevat dan ook geen recepten en succesformules voor innovatie.
 9789013017823 /  Kluwer /  2004 /  ste editie /  224p. /  pb / 

Innovatie(f) Organiseren

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Het organiseren van innovatie is een complex, weerbarstig en avontuurlijk proces, met vele vragen en weinig pasklare antwoorden. Dit boek bevat dan ook geen recepten en succesformules voor innovatie.

Wat het wel bevat is een unieke combinatie van perspectieven op de uitdagingen van het innovatie(f) organiseren, zowel vanuit de wetenschap als vanuit de praktijk.

Vooraanstaande Nederlandse en Vlaamse auteurs geven inzicht in verschillende facetten van het organiseren van innovatie en het innoveren van de organisatie die daarbij noodzakelijk is. Innovatieve concepten als platformontwikkeling, R&D-profit centers en strategische allianties worden op hun merites beoordeeld.

Innovatieve bedrijven van wereldklasse worden uitgebreid beschreven. Strategieën worden aangereikt voor het omgaan met de spanningsvelden van het innoveren: beheersing of creativiteit, lange termijn of korte termijn, innovatie binnenshuis of open innovatie in netwerken. Ook het specifieke van het innoveren in het MKB en in universitaire spin-offs komt aan bod.

Kortom, een boeiend en inspirerend boek voor iedereen die zich bezighoudt met innovatie. Aanvullende informatie De doelgroep bestaat uit in innovatie geïnteresseerde onderzoekers en praktijkmensen. Het is ook goed bruikbaar in innovatieonderwijs (laatste jaars Bachelor). Een inzicht in de verschillende soorten organisatorische oplossingen die in de praktijk werken en de ermee gepaard gaande innovatieve prestaties, biedt houvast voor innovatiemanagers en adviseurs en vormt de basis voor verder wetenschappelijk onderzoek.

Inhoudsopgave Voorwoord (Piet Bolwijn)

1. Innovatie(f) organiseren: introductie en leeswijzer

2. Dertien jaar Ericsson in Enschede: Opkomst en neergang van een innovatieve organisatie

3. Kunnen organisaties innovatief worden?

4. Innovatie in MKB. De kracht van toeleveranciers

5. Platform gedreven ontwikkeling van productfamilies

6. Van R&D-expense center naar R&D-profit center: impact op de projectportfolio en projectmanagement.

7. Organisatie van innovatie: een radicale, gelaagde procesbenadering

8. Samenwerking en Innovatie. Een overzicht van de relatie tussen innovatie

9. Samenwerking tussen organisatie en innovatie: het belang van een portfoliobenadering

10. Ondernemen met wetenschap: universitaire spin-offs in Nederland

Over de auteurs